måndag 10 februari 2014

Aska (*) - Svensk stjärnkrog i Brooklyn

Typ av måltid: Middag
Plats: Brooklyn, New York, USA
Datum: 22 januari 2014

Mat: 8,5 av 10
Service: 8,0 av 10
Prisvärt: 8,0 av 10
Bäst: Brödet, oxsvansen, gran- och blåbärsdesserten
Guide Michelin: * 
The World's 50 best: -
Övrigt: ** i NY Times, 23/30 av Zagat, #10 Best New Restaurant in America 2013 i Bon Appetit  
Webbsida: http://askanyc.com

Efter lite flyttande av bokningen fram och tillbaka 2-3 gånger lyckades det äntligen bekräftas att vi fått ett bord på nya, hippa och svenska krogen Aska i Brooklyn, New York. Aska och krögaren Fredrik Berselius fick i oktober 2013 sin första Michelinstjärna, då 2014 års stjärnor släpptes. Aska var en av våra första bokningar i New York, delvis efter att vi pratat med killarna på Gro om stället. De hade alla jobbat ihop tidigare och kände varandra ganska väl, om jag förstod det rätt.


Hur som helst tog vi tunnelbanans linje L och hoppade av på Bedford Avenue. Därifrån var det 7-8 minuters promenad till Aska, som är granne med trevliga Wythe Hotel, som har en fantastisk utsikt över Manhattan. Lokalen som Aska befinner sig i är ganska industriell och "hård". 


Exteriör
Väl inne är stämningen förstås god och vi blev väldigt väl mottagna och bjudna på varsitt glas Cremant för att det strulat lite med bokningen. Plus i kanten! Köket är öppet och man kan enkelt ta sig en titt och se kockarna in action. Som bilderna kommer visa är alla uppläggningar på Aska väldigt vackra.

Fredrik Berselius jobbar med detaljerna 

Nu till maten. Aska har en 7-rätters meny söndag samt tisdag-torsdag. Övriga dagar är det 10-rätter som gäller. Eftersom vi var där en onsdag blev det 7 rätter. Men först några appertizers och bröd. Just brödet visade sig överleverera något vansinnigt. C blev väldigt glad i det hårda tunna brödet. Och minilimpan var väldigt delikat.

Apertizer 1

Historia i menyn
Ansjovis och morot
Fantastisk minilimpa med fänkål
Det löjligt goda hårdbrödet
Och då var det dags för rätterna. Jag valde ett dryckespaket till maten. Vinet visade sig vara väldigt väl avvägt för de olika rätterna. Extra kul var att jag fick en gindrink till en av rätterna. Till första rätten, ostronet, glömde jag fotografera vinet... Ostronrätten var hur som helst alldeles förträfflig.

Oyster, salsify
Andra rätten var potatis, med enbär och vassle. Till detta ett Grolleau-vin från Loiredalen. Första gången jag dricker ett vin av 100% Grolleau. En trevlig bekantskap!
Potato, juniper, whey
Rätt nummer tre var "Sunchoke with yellowfoot chantarelle", dvs jordärtskocka med gul kantarell. Det mest spännande här var dock att det serverades en gindrink till. Och det funkade väldigt bra ihop! Drinken bestod av Meletti, Carpano Antica och gin.Gin till maten!
Sunchoke, yellowfoot chanterelle 
Fjärde rätten: Leek, scallop. Olika sorters lök med pilgrimsmussla och en emulsion. Till detta bjöds en toscanare, nämligen Colombaia Bianco Toscano IGT från 2011. Återigen en riktigt bra match! Och  kul med en rätt där lök får så mycket utrymme och blir fantastiskt gott.
Leek, scallop
Selleri med oxsvans och kamomill var femte rätten. Helt klart en av de bättre rätterna. Oxsvansen var otroligt mör och lyftes upp av det ungerska vinet från regionen Eger.Celery, oxtail, chamomile
Dags för fisk: Kummel med havre och dill. Till detta serverades en chardonnay från Beaujolais. Fisken hade en helt perfekt textur, precis på gränsen till för lite tillagad, men alldeles perfekt.
Hake, oats, dill
Efter en pre-dessert var det dags för den riktiga desserten, en riktig smakupplevelse: "Mjölksorbet" med blåbär och gran! Ja, tydlig smak av granskott. Så ovanligt, så gott, så skandinaviskt. Mums! Trots 8 rätter innan denna ville jag ändå ha mer. Till detta en Jaillance Clairette de Die från Rhonedalen - ett muscatbaserat mousserande vin med söt honungstouch.

Milk, spruce, blueberry
Efter middagen var vi mätta. Ja, riktigt riktigt mätta. Tur att vi fick två små kakor till.

Fredrik Berselius var ute och pratade med oss några gånger och vi snackade lite innan vi gick hem. En genuint trevlig karl som gör ett väldigt bra jobb med sin krog. Varma rekommendationer!


Några andra recensioner kan läsas på:

http://www.nytimes.com/restaurants/1248069043386/aska/details.html
http://www.bonappetit.com/restaurants-travel/best-new-restaurants/article/aska-10-best-new-restaurant-in-america-2013Inga kommentarer:

Skicka en kommentar