fredag 4 juli 2014

Sushi Sho - genuin japan vid Odenplan

Typ av måltid: Middag
Plats: Stockholm, Sverige
Datum: 26 juni 2014


Bäst: Halstrat laxslag, piggvarslag, matchaglassen
Guide Michelin: -
The World's 50 best: 
Övrigt: Nyöppnat
Webbsida: http://www.sushisho.se

De senaste veckorna hade jag sett några bilder på Instagram och läst någon recension om ett nytt och lovande sushiställe vid Odenplan, där det stod:


"...uppenbart att det här är ett ställe som verkligen brinner för sushi. Riset är importerat från Japan. Soyan är gjord under hantverksmässiga former. Wasabin är (i mån av tillgång) färskriven och fisken är, som det står på hemsidan, ”grymt bra”..." 

Det talades om ett litet, genuint ställe med fantastisk kvalitet. Jag kände mig tvungen att testa detta tips. Och jag blev inte besviken...
Exteriör
Väl på plats insåg jag direkt att detta är ett litet ställe och att vi hade tur. Vi tittar in, personalen hälsar glatt och vi frågar om det finns någon plats. 2 lediga platser i baren! Totalt är det cirka 10 platser runt baren och 4 platser utöver dessa. I mitten står två kockar och formar riset i händerna och placerar någon typ av fisk uppepå. Menyn sitter uppspikad på väggarna. Det är ingen stress - vi sätter oss, tittar lite runt om oss och börjar efterhand prata lite med en av kockarna. 

Eftersom jag läst att den gode Juan Arzak tycker det är trevligt när gästerna väljer det "konstigaste" på menyn, just för att stimulera kocken till kreativitet och att komma på nya rätter, tänkte jag att jag skulle ta något som jag nödvändigtvis inte känner mig helt komfortabel med. Det fick således bli en Omakase-meny: en meny som endast serveras i baren och där kocken väljer sushi som serveras en efter en. Bring it on!
Meny
Mycket gott
Baren
Så, min servering började med en liten förrätt på torsk och yuzu. Delikat och enkelt. Bra syra. 
Förrätt
Te
Efter förrätten började serveringen av bitarna, en efter en, med i snitt 5 minuters mellanrum. Den trevlige Carl Ishizaki presenterade varje bit med en allvarlig min med en stor portion inlevelse. Spännande!

Och nu till sushin. En efter en kom bl.a.Piggvarslag, Halstrat laxslag, röding, tonfisk, valthornssnäcka (!), sjöborre, seabream och laxrom med vakteläggula. Alla fantastiskt bra råvaror.

Skreitorsk
Seabream
Pilgrimsmussla
Halstrat laxslag
Tonfisk
Makrill
Röding
Piggvarslag
Valthornssnäcka
Sjöborre
Laxrom med vakteläggula
Strut med sjöborre och pilgrimsmussla
Alla varianterna var riktigt bra. Favoriterna var laxslag och piggvarslag - den fetaste delen av fisken. Smörigt och vansinnigt gott! Sjöborre, som jag åt för första gången på Sardinien förra sommaren, var en annan favorit. Valthornssnäcka var kul att prova! Laxrom och vakteläggula var en läcker kombination.

Faktum är att jag gillade Sushi Sho så pass bra att det blev ett besök till redan en vecka senare. Jag hade vid det tidigare besöket sneglat på andra delar av menyn och bl.a. sett att det serveras annat än sushi, t.ex. Donburi, en japansk rätt med högrev, lågtempererat ägg, pickles, svartrot och bladspenat. Tillbaka andra gången, så passade jag på att prova denna. För 145 kr är det ett fynd. Med en temaki på Hjälmargös som förrätt och ett harmoniskt glas av naturvinet Domaine de Majas, som jag tidigare druckit på Speceriet. Som avslutning en Matchaglass med melon, en glass baserad på grönt te, som gav en härlig, lite bitter smak, i den vansinnigt krämiga glassen. Topp!
Temaki på Hjälmargös
Donburi med högrev
Matchaglass med melon
Jag gillar Sushi Sho. Råvarorna håller väldigt hög kvalitet och Mr Ischizaki har en stor kompetens. Att få en hel Omakase-meny med 12 serveringar samt en förrätt för 255 kr måste anses som en väldigt prisvärd gastronomisk upplevelse i Stockholm just nu.

Känslan hos Sushi Sho är lite ovanlig. Det känns på ett sätt väldigt välkommet, utan att någon för den del står i dörren och välkomnar. Eftersom hela stället är väldigt fokuserat runt baren, där kockarna står i mitten, är detta restaurangens epicentrum. Det är därifrån det kommer ett "Hej och välkommen" när vi stiger in i lokalen, en lokal som inte är mer än 15 kvadratmeter stor. Det är därifrån vi serveras av kockarna genom att de sträcker sig över baren och placerar maten på skifferskivor framför oss. Det är i baren interaktionen med kockarna pågår, om man så önskar. Jag fick aldrig någon känsla av "merförsäljning", utan bara en känsla av ett genuint hantverk och en passion, som genomsyrar allt och som är vansklig att beskriva. 

En känsla som gör att jag absolut kommer tillbaka.

1 kommentar:

  1. Håller med, det är en upplevelse att spendera ett par timmar på Sho.

    SvaraRadera