söndag 2 mars 2014

Matkonsulatet - Fantastisk katalansk bistro på Kungsholmen

Typ av måltid: Middag
Plats: Stockholm, Sverige
Datum: 27 februari 2014

Bäst: Kvaliteten, överraskningarna, personalen.
Guide Michelin: Nyöppnat
The World's 50 best: Nyöppnat
Övrigt: -
Webbsida: http://www.matkonsulatet.se

Sedan några månader tillbaka har jag sett att det hänt grejer i Flippins gamla lokaler på Kungsholms strand. När jag sprungit förbi under löppassen har jag noterat att det varit något nytt på gång, men varit osäker på om det handlat om en delikatessbutik eller restaurang. Nu visar det sig vara det senare.


Båda mina vänner Maria och Erik rapporterade tidigare i veckan om sina första besök på restaurangen, nya Matkonsulatet, som öppnade bara för någon vecka sedan. Jag blev självklart sugen på att testa och fixade en överraskning till C på torsdagskvällen. Jag ringde och bokade bord på eftermiddagen och började med att utbyta några ord på svenska med kocken Pablo, innan vi snabbt växlade till engelska. Vi kom redan i detta korta samtal in på olika restauranger och det visade sig att han kommer från att ha jobbat på 1* krogen Hisop i Barcelona, som jag hade en väldigt trevlig upplevelse hos hösten 2012! Vilket sammanträffande! 


Vi tog en promenad till restaurangen och jag tog med min stora kamera. Cykel i gatlampsljus var ett fint motiv.

Väl på plats blev vi varmt välkomna. Vi slog och oss ned vid vårt bord. Det var fullt i lokalen vid 20-tiden. Menyn var inte så lång, men väldigt inbjudande och det var svårt att välja... Dessutom fanns tre specialrätter med tryffel från Huesca. Rätterna är av mellanstorlek och vi blev rekommenderade 5-6 stycken att dela på.

Vi började med att ta in lite Maldonado ibericoskinka. En fantastiskt fin bellota-skinka med finfin smak och lagom fettmarmorering.


C ville gärna beställa den rimmade norska KRAV-laxen med tryffelhonung och yoghurt. Vi bjöds dessutom på lite svart tryffel till denna. Rätten höll, som även Erik påpekade för mig, absolut Matbaren-klass. Med andra ord ett väldigt väldigt gott betyg.


En annan rolig rätt hette Bikini toast: iberico med tryffelsmör och mozzarella. Kan det vara annat än galet gott? Nej.


Efter Bikinitoasten kom en squid i kycklingfond. Intressant kombination! Och det var väldigt gott också. Fin råvara.

Till maten drack vi varsitt rött. Efter generös smakprovning stannade vi på olika glas. Det fanns inte så mycket att välja på, men det hade tagit lite tid med tillstånd osv. Framöver kommer listan utökas, om jag förstod det hela rätt.

En av specialrätterna just nu (med Huesca-tryffel) var en foie gras med lågtempererat ägg och potatispuré. Den kunde jag förstås inte undvika och nej, jag blev inte besviken.

Jag gillade verkligen att de använder den gamla inredningen i form av t.ex. mjölkkylen från den tiden då lokalen var en mjölkbod. I mjölkkylen fanns en favorit: Vichy Catalan. 


Vi beställde även lite ost. Några baskiska och en brie om jag minns rätt. En god blandning och tomatmarmeladen var trevlig.


Vi blev tillfrågade om vi önskade något mer, men tackade nej. Och vi ville inte heller ha något kaffe. "Pablo håller på med något i köket till er" fick vi dock höra. Och ut kom två skedar med en chokladcremoso med flingsalt och olivolja. Jag har smakat denna kombination tidigare på andra restauranger, men cremoson här var outstanding! Superb.

Notan kom in och stannade på måttliga 760 kr för två personer inkl 3 glas vin. Det måste anses väldigt bra för så pass högkvalitativ mat och service. Vi var väldigt nöjda! Och efter notan kom det in några tunna skivor av granny smith-äpple, marinerad i nån citronmelissgrej. Syrligt och friskt som avslutning!

Och nu borde väl egentligen denna text sluta? Ja, det kan man verkligen tro. Men nej. Det dröjde mindre än två dygn innan jag kände att jag ville komma tillbaka till Matkonsulatet, den fantastiska maten och de trevliga människorna. Jag tog med en god vän för äta lite mitt på dagen.

Först i lokalen ser det ut som nedan:

Olivoljor från Hisop
Jag bestämde mig för en ankrillette med syrad lök, vilket enklast kan förklaras som en kall pulled pork fast på anka och inte alls med pulled pork-smak. Hur som helst, riktigt gott!

S ville ha lite vegetariskt och tog därför salladen med rostade päron, blåost och hasselnötter, som jag sneglade på under torsdagsbesöket. Den såg fin ut! Vi fick lite annat vegetariskt också, utöver det på menyn, och vips så hade vi friterad aubergine och fänkål på bordet. Krispigt och gott.
Aubergine med miso var den sista vegetariska rätten (S tog även en lax, men den hade jag fotat och ätit tidigare). Vi delade på denna. Spännande, söt, nötig smak. 


Jag fick höra att Pablo höll på med något till mig i köket som inte fanns på menyn: oxsvans, potatis, brie och tryffel, i någon slags symbios. "Vill du ha en sån?" Eh ja! Och ja. Jag har inte ätit något liknande förut. Men gott var det verkligen. 


För att avsluta tog vi in en vit choklad med passionsfrukt, kaffekaka och toffee. Den väldigt högklassig dessert som jag såhär på söndagseftermiddagen fortfarande sitter och tänker på. 


Sammanfattning
Matkonsulatet har efter endast två besök redan poppat upp som ett av mina nya absoluta favoritställen. De största styrkorna är att kocken verkar kunna skapa något riktigt gott av det mesta. Personalen är genuint trevlig och maten är bland det mest prisvärda jag upplevt. Poängen för den i mina ögon kanske mest intressanta parametern vid ett restaurangbesök, kvalitet i förhållande till pris, blir således de allra högsta!

Menyn är kort, men då den verkar skifta dagligen och kocken är en trollkarl så spelar det inte någon roll.

Jag har redan skapat en känsla till krogen som jag inte riktigt haft förut: känslan av att jag vill vara en stammis, att det blir min kvarterskrog (trots att jag inte bor i kvarteren) och att jag kommer besöka den ganska frekvent. Två besök på 36 timmar talar väl sitt tydliga språk om vart trenden lutar...

(Och nej, restaurangen har inte betalt mig något för detta)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar