söndag 22 januari 2017

Derelict - Hemligt och härligt i norra Vasastan

Typ av måltid: Middag
Plats: Stockholm
Datum: 7 oktober 2016 

Bäst: Hummer x 3
Guide Michelin: -
The World's 50 best: - 
Övrigt: 6 av 6 i SvD, 5 av 6 i Nöjesguiden, 21/25 i DI Weekend

Webbsida: http://www.derelict.se/

Allt sedan Derelict fick 6/6 i SvD i våras blev hypen väldigt stor och möjligheten att få bord betydligt begränsad. Så när vi lyckades få bord i oktober blev jag väldigt glad! Och resultatet visade sig också vara något jag verkligen skulle gilla.

Derelict ligger gömt på Norra Stationsgatan i en lokal man inte tror är en restaurang från utsidan. Endast några klistermärken med restaurangens namn på elskåpet bredvid ger en ledtråd.

Det finns tre menyer att välja på: de är indelade som 2 tim, 3.5 tim och 4 tim (minst). Vi tog den senare och såg framför oss att 4 tim, nja, så lång tid tar det säkert inte... Men det gjorde det! Och inte för att maten kom väldigt långsamt, utan i ett alldeles lagom tempo.
En skillnad mellan menyerna är att det adderas mer råvaror från djurriket ju större meny som väljs.

Många av rätterna på Derelict består av en råvara, som står i centrum på tallriken. Råvarorna är så vansinnigt fint omhändertagna och fint förädlade, utan att förändra dem för mycket. En fin balans. Ett exempel är gurka i salt lag. Helt fantastisk. Trodde inte gurka kunde smaka så bra. Eller Fänkålen i olika form, med en härlig saltlakritssmak. Superb!

Allra bäst gillade jag nog Hummer x 3, där den sista innebar en bit hummer i "hummersmör" med pepparrot och ett vansinnigt gott brytbröd till. Att doppa brödet i smöret och njuta. Oslagbart!

I tillägg fick vi väldigt härliga viner. Jag körde ett vinpaket till middagen men fick ändå prova 2 olika viner varje gång och välja ett, vilket förstås uppskattades!

Servicen var synnerligen trevlig och skapade en skön atmosfär. Småprat vid bordet var genomgående under kvällen.

När vi gick hem strax innan midnatt var vi både mätta och synnerligen nöjda med kvällens upplevelser.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar