torsdag 10 oktober 2013

Adam & Albin Matstudio - med toalettunderhållning och magisk sorbet!

Typ av måltid: Middag
Plats: Stockholm, Sverige
Datum: 6 oktober 2013


Bäst: Råbiffen (9,5 av 10) och citronverbenasorbeten (10 av 10!)
Total nota: 1 270 SEK för 2 personer.

Guide Michelin: -

The World's 50 best by San Pellegrino: -
Övrig utmärkelse/rekommendation: Adam Dahlberg: Sveriges representant i Bocuse d’Or-finalen 2013. Albin Wessman: tredje plats i Årets Kock 2012. "Best of taste" på Taste of Stockholm 2013.
Webbsida: http://www.adamalbin.se

På Rådmansgatan 16 ligger Adam & Albin Matstudio. Detta är inte en vanlig restaurang. På Adam & Albin Matstudio är verksamheterna konferens/fest/möte, matlagningskurs och catering. Men några gånger om året öppnar de sin restaurang fredag-söndag. 4-6 oktober 2013 var en sådan helg. Så jag övertalade C om att följa med och prova och fick det sista bordet på söndagen efter en avbokning. Phu!

De två kockarna Adam Dahlberg och Albin Wessman som driver stället, har gedigna meritlistor hos bl.a. Mathias Dahlgren, Sjömagasinet, Bagatelle och Thörnströms kök, samt utomlands. 

Väl framme blev vi välkomna i dörren av en av de trevliga servitörerna på restaurangen. Vi får förklarat att restaurangen endast serverar mellanrätter och att beställningar görs om en och en. Så att man kan känna efter hur mätt man är.
Interiör
Ett bord för två
Helgens meny
Som första rätt valde jag en handskuren råbiff med rostad mandel, vattenkrasse, champinjoner och tryffel. C valde en Josperbakad pizza med Karl-Johansvamp, Mont d'Or och persilja. Till detta tog vi varsitt glas Pinot Noir från den lilla producenten Anne Gros i Bourgogne. En riktigt small scale-producent. Vi fick lite bröd innan maten - friterat bröd med en vitlökskräm i. Frasigt och varmt. Mums.
Friterat bröd med vitlökskräm
Hur smakade maten? Råbiffen var utan konkurrens den godaste råbiff jag ätit. Punkt slut. Delikata kombinationer och köttet smälte i munnen. C's Josperbakade pizza (Josper är en ugn-/grilltyp där man tillagar under tryck på 600 grader) var vansinnigt god den också. En utmärkt start!
Råbiff
Jospergrillad Karl-Johansvampspizza
Anne Gros mycket välbalanserade Pinot Noir från Bourgogne.
Till andra rätt valde jag dumplings och bakat hönsägg i en buljong på kolgrillad gris. I dumplingens var det grissida. En god rätt, där buljongen smakade tydligt av kol. Mot den fantastiska första rätten (råbiffen) stod sig dumplingsen inte lika starkt. Mina minnen av fantastiska dumplings i Shanghai blir också en tuff motståndare. Hur som helst, en mycket bra rätt, men inte wow wow.
Dumplings och bakat ägg i buljong på kolgrillad gris
C tog Färsk spetskål och kokta havskräftor med rökt smör och chilipulver. Även här en rökt smak, som gjorde sig väldigt väl. En mycket välkomponerad och välsmakande rätt. Bättre än dumplingsrätten. Kålen passade utmärkt till kräftorna. En kräfta till hade inte skadat. Hur som, höga poäng.
Färsk spetskål och kokta havskräftor
Vi avslutade maten med att dela på lite färska sotade brytbönor. Krispiga och väldigt goda!
Sotade färska brytbönor, salt & olivolja
Dessertdags och vi valde att dela en Citronverbenasorbet med björnbär och gräddskum. Verbena är en ört som är lite lik mynta i smaken. Hur smakade då detta? Jag blev alldeles tyst när jag smakat. Överst ett fluffigt gräddskum (jag förstår inte hur de tillagat det), i mitten en härligt sur och mycket god grön citronsorbet med verbena och underst maräng. Rätten spelade med tre olika konsistenser, samt både ljummet och kallt. Och färska björnbär till det. Detta var faktiskt en av de godast desserter jag någonsin ätit. Helt fantastisk! 10 av 10!
Citronverbenasorbet med björnbär och gräddskum.
Innan vi gick besökte C toaletten, som förtjänar en egen bild! Inne på toaletten spelades musik från vad som i alla fall såg ut som en gammal musikspelare.
Toalettmusik
Restaurangen började bli redo för sin andra sittning och vi begav oss hemåt. Vilket blev då intrycket? Detta måste vara två av Sveriges absolut mest lovande kockar. Råbiffen och desserten höll högsta internationella klass i mina ögon. Den senare hade jag inte blivit besviken om jag fått på en trestjärnig restaurang. Dumplingens var bra men inte lika magiska och brytbönorna var goda, men inte galet goda. Totalbetyget kunde mycket väl blivit 9,0 av 10 (istället för 8,5). Lite vassare dumplings, lite mer kräfta och ännu bättre bönor hade betygen blivit samma som Dinner by Heston Blumentahl fick i augusti.


Servicen var riktigt bra! Genuint trevliga medarbetare som var lyhörda. Totalnotan stannade på nästan 1300 SEK för 2 personer, vilket är ganska mycket med tanke på att vi tog två rätter vardera, delade på bönor och delade på en efterrätt, samt drack varsitt glas vin. Samtidigt var kvaliteten på två av de tre sakerna jag åt riktigt riktigt bra, och dessa var riktigt värda sina priser.

Jag har nu börjat prenumerera på nyhetsbrevet och hoppas få ett bord även vid nästa gång de håller öppet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar