torsdag 21 augusti 2014

La Cuchara de San Telmo - trångt, stökigt och vansinnigt gott!

Typ av måltid: Middag
Plats: San Sebastian, Spanien
Datum: 22 juli 2014

Bäst: Foie gras med kanel och rörsocker, kalvkinder med kikärtspuré och rock octopus

Guide Michelin: -
The World's 50 best: 
Övrigt: 
Webbsida: http://www.lacucharadesantelmo.com

Innan vi åkte på sommarens utlandssemester till San Sebastian gjorde jag förstås en hel del research på nätet för att välja krogar. Jag frågade även mina vänner på Matkonsulatet och fick tips av en spansk medarbetare. Hon rekommenderade La Cuchara de San Telmo. Vi bestämde oss för att prova stället den första kvällen och plats mötte vi upp vår vän J, som också var på semester i stan.
Trångt
Meny
Lokalen är avlång och det var mycket folk överallt, utmed ståbord vid väggen och i baren. För att beställa måste man tränga sig fram till baren. Det är högljutt och härligt. På menyn finns halv- och helportioner av rätterna, och på väggen bakom baren är det samma rätter, fast i pintxosstorlek (Baskiens tapas). 
Fullt ös bakom baren 
Efter lite klurande beställde vi 8 rätter och tre glas sidra, torr cider från Baskien som med fördel hälls upp från hög höjd. Dags för presentationen. Först ut, Veal cheeks slow cooked in red wine with puree of garbanzos and garlic. Väldigt möra och fina kalvkinder. Purén av kikärtor och vitlök passade utmärkt till och stora havssaltskristaller uppepå köttet gav en extra dimension. Toppklass!
Kalvkinder 
Vi beställde även en krämig svamprisotto med getost och persilja. En utmärkt, väldigt krämig risotto med härligt genomträngande svampsmak. Högt betyg!
Svamprisotto med getost 
Rock Octopus – ett stycke bläckfisk av utmärkt kvalitet. Perfekt tillagad och med en vansinnigt god konsistens. Inget segt gummi här inte. En chimichurri som var spicy och som gav en perfekt syra. Flera härliga sugproppar som C blev rädd för…
Rock octopus
Aged beef with top sirloin steak with nora peppers and feta in escabeche. En härligt hängmörad biff som grillats lätt och fått en röd kärna. Väldigt mör, härlig köttsmak. Till detta bl.a. en fetaostfylld paprika med lite sting. Utmärkt kombination.
Aged beef
Crispy suckling pig from Segovia, slow-roasted with beer. Väldigt mör och god. Krispig yta gav en ytterligare dimension. Gott!
Suckling pig
Roasted king prawn with arbequina olive oil and vanilla. Det finns räkor. Och så finns det räkor. Och så finns det vansinnigt goda king prawns. Detta var en senare. 
King prawn
 Torskkinder – härlig konsistens med bra tuggmotstånd.
Torskkinder
Foie gras med rörsocker och kanel. En väldigt vällagad och otroligt välsmakande bit foie gras. En av de bättre jag ätit! 
Foie gras
8 pintxos
 Till maten drack vi en härligt torr baskisk sidra. Mycket gott!

Upphällning från hög höjd, som sig bör
Sammanfattat är La Cuchara de San Telmo en genuin och härlig restaurang med fantastiska råvaror. Stämning är god och det var alltid mycket folk. Bör ej missas i San Sebastian!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar