lördag 18 oktober 2014

Ninnis Kroppkaksbod - genuint hantverk på Öland

Typ av måltid: Lunch
Plats: Strax utanför Löttorp på Öland
Datum: 16 juli 2014

Bäst: Kroppkakorna och inramningen!
Guide Michelin: -
The World's 50 best: 
Övrigt: Omnämnd i White Guide flertalet gånger
Webbsida: http://www.ninniskroppkaksbod.se/start

I somras hälsade jag på min vän Richard och hans föräldrar i deras sommarhus på Öland. Jag har varit där många gånger och vi har utforskat en hel del av närområdet. Märkligt nog har jag aldrig sökt upp några genuina kroppkaksrestauranger. Tills nu i sommar.

Vi hade spelat golf på norra Öland och var på väg söder ut. Jag hade läst om Ninnis kroppkaksbod som ett av de mer genuina ställena. Efter lite letande i telefonen hittade vi fram och det var skyltat från "stora" vägen, 136.


Getost och kroppkaksbod!
Själva stället är en gullig liten röd stuga på en bondgård. Det finns lite platser att sitta på ute i trädgården.
Boden 
Sittplatser i trädgården
Väl framme vid stugan ståtar rekommendationerna från White Guide och Regional Matkultur Öland. Inne i stugan kan man läsa om historien runt stället och vilka råvaror de använder samt vart de kommer ifrån.
"En  öländsk kroppkaka från "Ninnis" ska avnjutas med dom tillbehör som man själv tycker är bäst, kall grädde, lingon och varför inte en bit kallt smör."
Eftersom jag gillar både kall grädde, lingon och smör så tog jag två kroppkakor med grädde, lingon och smör, samt en mjölk.

Meny
Bakgrund
Hela lunchen
Delikatesser
Omgivning
Jag kan inte minnas att jag någonsin ätit kroppkakor förut. Åtminstone inte äkta öländska. Och faktum är att jag gillade det väldigt mycket. Aningens seg potatis runt ett rimmat gott fläskkött. Lingonen gör verkligen sitt till och grädden ger en mild touch. Hela rätten som sådan är förstås ganska mäktig. Men ändå väldigt god. Genuint god. 

Jag har som sagt inga andra kroppkaksupplevelser att jämföra med, men Ninnis känns mycket bra och hantverket är superbt. Hit kommer jag gärna tillbaka när jag är på Öland nästa gång.

Innan vi gick till sängs senare på kvällen tog vi en harmonisk promenad på den öländska landsbygden utmed havet. Så otroligt stillsamt och fantastiskt skönt. En promenad som gav mig en känsla, utan att jag på något kan eller önskar att skriva, ville blir författare och sittandes i en skön stol, titta ut över havet och skriva.
Words can't describe...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar