måndag 23 mars 2015

Le Bernardin (***) - Otrolig lunchdeal på förstklassig fisk- och skaldjursinstitution

Typ av måltid: Lunch
Plats: New York City, USA
Datum: 22 januari 2015

Bäst: Tonfisktartaren, brödet & servicen
Guide Michelin: ***
The World's 50 best: 21 
Webbsida: http://le-bernardin.com

En av de allra bästa gastronomiska "dealerna" i New York är nog att ta en lunch på 3-stjärnigt Michelinbelönade Le Bernardin. Krogen har länge ansetts som en av de bästa i världen, en av de absolut bästa i Nordamerika och som New Yorks bästa fisk- och skaldjursrestaurang. Mycket av maten är väldigt enkel och lätt tillagad (barely cooked hette min ena rätt, och den andra var en tartar...), men samtidigt vansinnigt god!
Exteriör
Varför är det då en bra deal att gå på ett ställe där  det går att välja mellan 4-rätters för USD 140 och avsmakningsmenyerna kostar USD 205-260? Jo, på lunchen, i loungen (som är belägen bredvid matsalen, endast med några genomskinliga skynken emellan) kan man välja en meny som heter City Harvest (som också skänker USD 5 till hemlösa i NYC). Menyn kostar USD 45 och innehåller tre rätter. Det går att välja mellan 2 förrätter, 2 huvudrätter och 2 efterrätter. I loungen kan man sitta till bords eller i baren.
Loungen
Vacker meny
City Harvest menu
Enkelt men elegant
Jag valde tonfisktartaren, den knappt tillagade laxen och det långrostade äpplet med kanelglass. Men först kom lite bröd. Och inte lite heller... Minst 4 gånger under lunchen kom de extremt uppmärksamma servitörerna till bordet med 8 olika brödsorter att välja mellan. Små konstverk. Som host vilket världsklassbageri som helst.
Vansinnigt gott bröd
Generöst nog erbjöd servitören mig att smaka på några olika vita för att välja ett glas. Det landade på en knastertorr Först ut: Tonfisk tartar med sötpotatischips och en chilivinägrett. En otroligt len tonfisk skuren i så små biter att det såg ut som en kaviar eller rom. Härligt spicy från chilin och krispigt från de söta och saltade sötpotatischipsen. En riktigt fullträff!
Tonfisktartar
 Andra rätten var en "Barely cooked organic salmon". Denna serverades med diverse intressanta tillbehör, så som lotusrot och korallticka. Laxen var otroligt ren i smaken. Shimeji-svampen på rätten var av en citrusliknade smak som knorrade tillrätten och gav lite lätt hetta. Härlig fasthet i lotusroten som gav bra konsistensvariation. I en perfekt värld kanske det även kunde varit något krispigt element. Allt i allt en extremt fin råvara och väldigt bra rätt.
Barely cooked organic salmon 
Avslutningsvis en god espresso och "Slow roasted apple, caramelized puff pastry & candle ice cream" - ett mjukt äpple med en torr underbar "äppelkaka", en syrlig vanilj-creme fraiche och en inte särskilt söt men vansinnigt god kanelglass. En toppdessert!
Vackert porslin
Slow roasted apple, candle ice cream
Efter lunchen blev jag erbjuden en runda i köket och pratade lite med pastry-chefen. Genomgående unga och mycket ambitiösa människor.

Le Bernardin är en extremt högkvalitativ restaurang där det dessutom är möjligt att göra ett riktigt kap under lunchtid. Rekommenderas mycket varmt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar