söndag 25 september 2016

Taxinge Krog - Så närodlat det kan bli

Typ av måltid: Middag
Plats: Taxinge, Nykvarns kommun
Datum: 9 september 2016 

Bäst: Smöret och moroten
Guide Michelin: -
The World's 50 best: - 
Övrigt: White Guide - Mycket god klass

Webbsida: http://www.taxingekrog.nu/

På härlige matkonnässören Mattias Kroons instagramkonto hade jag fler än en gång sett att han rekommenderat ett besök på Taxinge Krog. Så för ett par veckor sedan var det dags. Exteriör
Ca 50 min utanför Stockholm, i närheten av Nykvarn och Mariefred, ligger Taxinge Krog. Allt på restaurangen håller en extremt närproducerad, närfångad, närplockad och närtillagad prägel. Gustav Öhman, som driver krogen, har en spännande bakgrund från bl.a. Mistral, Djuret och Noma. Lokalen är en fantastisk byggnad, som om jag minns rätt varit en gammal speceributik. De håller öppet torsdag, fredag och lördag kväll, med en sittning per kväll. Alla gäster sitter utmed ett långt bord och serveras alla rätter samtidigt av Gustav Öhman och hans kollega. 

Här finns ett fint reportage https://www.youtube.com/watch?v=pXAWjOz5xSYEn anslagstavla med restaurangens leverantörer på bild
Meny

Kvällen i fråga var i stort sett allt på menyn är vegetariskt. Några av mina favoriterna var bl.a. det helt galet goda smöret från 5 stycken gräsbetande, handmjölkade fjällkor (från några stenkast bort), grillad purjolök med Karl Johan och äggula, tunt knäckebröd med bondbönor, tomater från närheten med egen färskost samt den rostade och torkade moroten, som hade en konsistens som en seg kola. Till hela middagen serverades ett gäng synnerligen trevliga naturviner, de flesta från Kvalitetsviner. Mycket bra.

Interiör
Välkomstdrink
Renlav med "surkött"
Ringblomma, krasseblomma, smördipp
Snabbpicklad gurka med torkad dill
Troligen ett av världens godaste smör... Med bröd på dalavete.
Vin 1

Grillad purjolök med Karl Johan-svamp och äggula
Tunt knäckebröd med bondbönor
Tomater från Friland med egen färskost
Blommig morot 
Vin 2
Vin 3


Grillad zucchini 
Vin 4 
"Big pack" - parfait på lingon, gran och kantarell
Äpple kokt i karamell 
Mille fuille på choklad och råg, med björnbär
Taxinge Krog är en unik och synnerligen intressant gastronomisk upplevelse, där den mycket skicklige krögaren finförädlar råvaror på ett mästerligt sätt. Ett äventyr mindre än en timma ifrån Stockholm. Hit kommer jag rekommendera folk att åka som en utflykt. Och jag själv kommer gärna tillbaka framöver.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar