lördag 8 februari 2014

Mighty Quinn's BBQ - Världsklassbarbecue i centrala NYC


Typ av måltid: Middag

Plats: New York, USA
Datum: 23 januari 2014

Mat: 8,5 av 10,0
Service: N/A
Prisvärt: 10,0 av 10,0
Bäst: Spare Ribs & Burnt End Baked Beans
Guide Michelin: - 
The World's 50 best: -
Övrig utmärkelse: 
** i NY Times (http://www.nytimes.com/2013/03/06/dining/reviews/restaurant-review-mighty-quinns-barbeque-in-the-east-village.html)
Webbsida: http://mightyquinnsbbq.com/index.html

Inför resan till New York gjorde jag en nästintill fanatisk research för att hitta de allra bästa upplevelserna. Jag frågade Erik, jag läste bloggar, jag läste NY Times, jag läste Guide Michelin, jag läste San Pellegrino och jag frågade vänner på Facebook. När jag läste NY Times och matskribenten Pete Wells artikel om de bästa restaurangerna 2013 så hittade jag ett guldkorn: Mighty Quinn's BBQ. Låt mig berätta varför.


På 2nd Avenue (korsningen 6e gatan) i East Village ligger steakhouset Mighty Quinn's BBQ. Vid första anblick såg stället ut som en typ av ölhall. Det går inte att boka bord och gästerna ställer sig i kö och beställer direkt vid kassan och får maten med sig i frigolitbox. Servicen utanför själva kassasystemet är således obefintlig. Allt kött grillas i 24 timmar. Värmekällan är en vedeldad ugn/grill.


Interiör
Kassan
Vi gjorde förstås som alla andra och ställde oss i den ganska långa kön. Väl i kön hade vi ungefär 10 minuter på oss att bestämma oss för vad vi skulle äta, innan det var vår tur att beställa.

Meny
Ganska snabbt bestämde jag mig för ribsen. Jag frågade och fick svaret att skillnaden mellan Spare ribs och Brontosaurus ribs var att den senare var av nötkött.
En medarbetare skär upp Brisket till C
Vi frågade lite vad de rekommenderade, och det hela slutade med att C valde brisket (bringa) och jag tog Spare ribs. På så sätt kunde vi smaka på både nöt- och fläskkött. Personalen var riktigt trevlig och spexade lite när jag skulle fota. Jag lovade dessutom att maila när jag lagt upp mitt inlägg.



Spex
Till köttet kunde man välja sides, men sallad var inkluderat i priset. Jag blev rekommenderad Burnt End Baked Beans. Jag hade läst om dessa tidigare och folks positiva omdömen, men vanligtvis väljer jag inte bönor. Salladen bestod av bl.a. coleslaw och picklade grönsaker och chili. 

Spänningen var hög innan jag provade maten. "Holy cow!" som en gammal amerikansk vän sa en gång. Så otroligt gott! Köttet var så fantastiskt mört och lossnade från benet så snart jag petade på det med gaffeln. BBQ-glazen var lätt rökig och med ett härligt sting. För att inte tala om bönorna. Jag är som sagt ingen bönperson, men vilken häftig upplevelse. Riktigt härlig bränd BBQ-smak.



Spare ribs
C's brisket
Burnt End Baked Beans
När vi mätta och glada gick ut från restaurangen insåg jag att detta var en av de bättre upplevelser jag haft i matväg på mycket länge. I sin kategori (billigare/enklare/fast food) är detta bland det absolut bästa jag upplevt, om inte DET bästa.

Vi funderade lite på om stället blivit trevligare om det varit en "vanlig" restaurang, med beställning vid borden och en lite mer lugn miljö. Men nja. Restaurangen har sin charm på just detta sättet. Detta är också ett av få ställen där jag faktiskt tycker det var bättre att det inte gick att boka bord. I och med att gästerna står i kö, beställer direkt av kockarna och sedan får maten på en gång och betalar för den, så blir det ingen väntan vid bordet. Väntetiden är i stället i kön, och då gör det ingenting.

Med tanke på priset, USD 45 för totalt en spare ribs, en brisket, två sallad, en side order och två öl, är detta troligen min bästa pris/kvalitet-upplevelse någonsin! Mighty Quinn's BBQ är därför ett av mina absolut bästa New York-tips. Missa inte detta när ni är i stan!! 

Klassisk rök från gatan på vägen hem

måndag 3 februari 2014

Roberta's pizza - New Yorks (och världens?) bästa pizza



Typ av måltid: Lunch

Plats: New York, USA
Datum: 23 januari 2014

Mat: 8,0 av 10
Service: 7,5 av 10
Prisvärt: 9,0 av 10
Bäst: Pizzan!
Guide Michelin: - 
The World's 50 best by San Pellegrino: -
Övrig utmärkelse/rekommendation: ** i NY Times (http://www.nytimes.com/restaurants/1194756780521/robertas/details.html)
Webbsida: http://www.robertaspizza.com

En av dagarna i New York hade jag ingen lunchbokning. Maria länkade till White Guide, som skrev att en av kockarna på Speceriet vunnit Pizza-SM och som pris fick åka till New York och hitta världens bästa pizza. Detta var för bra att missa tänkte jag då, och begav mig från Manhattan till en genuin och turistgles del av Brooklyn. På vägen till restaurangen Roberta's såg jag väldigt fin graffiti i det industriella området (klicka på bilderna för att förstora dem).
Grannhuset
Väl framme vid rätt adress kände jag mig lite osäker. Var detta entrén?? Efter att ha passerat ett rött skynke kom en dörr.
Roberta's exteriör
Det röda skynket
Och bakom dörren uppenbarade sig pizzahimlen! Vedeld, rockmusik och en massa folk.
Pizzabagare
Interiör. Bilden togs när jag gick, då det var mindre folk än vid ankomst.
Väl till bords tittade jag runt mig och insåg att det var mössa inomhus som gällde. Jag behöll min på. Beställde en Diet Coke och började titta på menyn.

Mössa på!

Meny
Interiören är väldigt enkel, men trevlig och social. Lite after ski-känsla. Det fanns även en mysig innergård med provisoriskt tak, där en del gäster satt.

Innergård
Då var det dags att hugga in. Jag valde en Cuwabunga Dude. En pizza med tomat, caciocavallo-ost, peperoni, svamp, lök, grön paprika och oliver. Vilken fantastisk skapelse! Otroligt fina råvaror där varje enskild smak kom fram tydligt och kändes väldigt äkta. En perfekt gräddad krispig pizza. Helt enkelt sjukt gott. Och ja, den bästa pizza jag ätit. Och lite kul med chiliolja som tillbehör. Det hade Erik gillat.
Mästerverket: Cowabunga Dude. 
Chiliolja, chiliflakes och salt som tillbehör
Roberta's är ett fantastiskt ställe i Brooklyn, New York. Enklaste sättet att komma dit är att ta tunnelbana L och hoppa av vid Morgan Avenue. Och kära läsare, är ni i New York och vill prova en helt fantastisk pizza, missa inte Roberta's! 

Nu till helgen 7-8 februari är det även möjligt att prova Roberta's pizza på Speceriet i Stockholm.

lördag 18 januari 2014

Nectari (*) - tonfisk och glass i en sagolik kombination


Typ av måltid: Middag
Plats: Barcelona, Spanien
Datum: 15 juni 2013

Mat:  8,0 av 10
Service: 8,0 av 10
Prisvärt: 8,5 av 10
Bäst: Tonfisk med senapsglass (10 av 10)
Guide Michelin: * 
The World's 50 best: -
Övrig utmärkelse/rekommendation: 
Webbsida: http://www.nectari.es/es

Sista tipset i Barcelona är en av stans billigaste 1-stjärniga krogar, Nectari.

Väl på plats blev vi välkomnade in i den ganska lilla och mörka lokalen, med starka spotlights. Vi valde från en a la carte meny, istället för avsmak. Vi fick in ett antal appertizers serverade på små skedar samt en shot. Lite annorlunda och kul!
Appertizers
C startade med en Gazpacho med hummertartar, melonsorbet, ibericoskinka och pinjenötter.
Gazpacho med hummertartar
Min förrätt blev en väldigt lätthalstrad tonfisk med sesamfrön, avokado och en senapsglass. Vilken fantastisk och annorlunda kombination det var! Jag blev häpen. En av de bättre förrätter jag någonsin ätit...
Tonfisk med senapsglass
 Till huvudrätt blev det en Bos Taurus Ibericus med en potatispuré. Gott, men inget extraordinärt.
Bos Taurus Ibericus
 Innan desserten kom en lite appertizer igen, en typ av melonsallad. Mycket fräsch.
Appertizer
Avslutningen blev en choklad-coulant med apelsinglass. En fantastisk fondantliknande anrättning med en riktigt god glass. Passade utmärkt med apelsin, som inte jag vanligtvis äter som glass.
Chocolat coulant
Petit fours
Vi var mätta när petit fours kom in, läckra små chokladpraliner. Slutsatsen är att Nectari är en trevlig restaurang med, i mitt fall, otroligt bra förrätt och en riktigt fin dessert. Jag rekommenderar restaurangen om man vill prova en lite billigare 1-stjärnig restaurang i Barcelona.


lördag 4 januari 2014

Neichel (*) - Michelinkrog med ungdomsmeny!


Typ av måltid: Middag
Plats: Barcelona, Spanien
Datum: 14 juni 2013

Mat:  8,0 av 10
Service: 8,0 av 10
Prisvärt: 9,5 av 10
Bäst: Desserten
Guide Michelin: * 
The World's 50 best by San Pellegrino: -
Övrig utmärkelse/rekommendation: Enda Relais Gourmand - Relais Chateaux restaurang i Barcelona.
Webbsida: http://www.neichel.es/en/index.asp

I sökandet efter prisvärda Michelinkrogar i Barcelona dök enstjärniga Neichel upp som ett intressant alternativ - restaurangen har något så ovanligt som en Menu Joven (ungdomsmeny). Priset för appertizers, 3 rätter, dessert, vatten, vin, kaffe och moms är sanslösa EUR 48 (för gäster under 35 år). Väldigt prisvärt och väl värt att prova.

Neichel ligger i samma byggnad som hotellet AC Victoria Suites, i området Les Corts, norr om Avenida Diagonal. Restaurangen ligger i bottenvåningen på hotellet, men uppfattades inte som en hotellrestaurang. 

Väkommen till Neichel
Vacker meny
Dagens appertizers
Raw vegetable and fresh aspargus salad, terrines of duck and fioe gras from L'Empordà
"Sea and mountain" ravioli, seasonal mushroom juice with truffle oil, Parmesan
Line-caught hake accompanied by creamy brown rice with vegetable and wild mushroom, black truffle oil
Parfymflaska modell större på toaletten
Efter maten var det dags för dessert. Då kom en av servitörerna in med en dessertvagn, från vilken man fick välja på en mängd olika desserter, och gärna kombinera dessa.

Såhär blev min dessert. Fantastiskt fint upplägg och riktigt gott! Middagens höjdpunkt.
Dessert
Petit Fours
En liten shot efter maten
Fantastiskt prisvärt
Är du intresserad av att prova en Michelinstjärnig restaurang, men inte sugen på att lägga flera tusen kronor på mat och dryck? Passa då på att besöka Neichel när du är i Barcelona. Restaurangen är riktigt prisvärd, erbjuder bra mat och utmärkt service. Ett fynd!