lördag 8 februari 2014

Mighty Quinn's BBQ - Världsklassbarbecue i centrala NYC


Typ av måltid: Middag

Plats: New York, USA
Datum: 23 januari 2014

Mat: 8,5 av 10,0
Service: N/A
Prisvärt: 10,0 av 10,0
Bäst: Spare Ribs & Burnt End Baked Beans
Guide Michelin: - 
The World's 50 best: -
Övrig utmärkelse: 
** i NY Times (http://www.nytimes.com/2013/03/06/dining/reviews/restaurant-review-mighty-quinns-barbeque-in-the-east-village.html)
Webbsida: http://mightyquinnsbbq.com/index.html

Inför resan till New York gjorde jag en nästintill fanatisk research för att hitta de allra bästa upplevelserna. Jag frågade Erik, jag läste bloggar, jag läste NY Times, jag läste Guide Michelin, jag läste San Pellegrino och jag frågade vänner på Facebook. När jag läste NY Times och matskribenten Pete Wells artikel om de bästa restaurangerna 2013 så hittade jag ett guldkorn: Mighty Quinn's BBQ. Låt mig berätta varför.


På 2nd Avenue (korsningen 6e gatan) i East Village ligger steakhouset Mighty Quinn's BBQ. Vid första anblick såg stället ut som en typ av ölhall. Det går inte att boka bord och gästerna ställer sig i kö och beställer direkt vid kassan och får maten med sig i frigolitbox. Servicen utanför själva kassasystemet är således obefintlig. Allt kött grillas i 24 timmar. Värmekällan är en vedeldad ugn/grill.


Interiör
Kassan
Vi gjorde förstås som alla andra och ställde oss i den ganska långa kön. Väl i kön hade vi ungefär 10 minuter på oss att bestämma oss för vad vi skulle äta, innan det var vår tur att beställa.

Meny
Ganska snabbt bestämde jag mig för ribsen. Jag frågade och fick svaret att skillnaden mellan Spare ribs och Brontosaurus ribs var att den senare var av nötkött.
En medarbetare skär upp Brisket till C
Vi frågade lite vad de rekommenderade, och det hela slutade med att C valde brisket (bringa) och jag tog Spare ribs. På så sätt kunde vi smaka på både nöt- och fläskkött. Personalen var riktigt trevlig och spexade lite när jag skulle fota. Jag lovade dessutom att maila när jag lagt upp mitt inlägg.Spex
Till köttet kunde man välja sides, men sallad var inkluderat i priset. Jag blev rekommenderad Burnt End Baked Beans. Jag hade läst om dessa tidigare och folks positiva omdömen, men vanligtvis väljer jag inte bönor. Salladen bestod av bl.a. coleslaw och picklade grönsaker och chili. 

Spänningen var hög innan jag provade maten. "Holy cow!" som en gammal amerikansk vän sa en gång. Så otroligt gott! Köttet var så fantastiskt mört och lossnade från benet så snart jag petade på det med gaffeln. BBQ-glazen var lätt rökig och med ett härligt sting. För att inte tala om bönorna. Jag är som sagt ingen bönperson, men vilken häftig upplevelse. Riktigt härlig bränd BBQ-smak.Spare ribs
C's brisket
Burnt End Baked Beans
När vi mätta och glada gick ut från restaurangen insåg jag att detta var en av de bättre upplevelser jag haft i matväg på mycket länge. I sin kategori (billigare/enklare/fast food) är detta bland det absolut bästa jag upplevt, om inte DET bästa.

Vi funderade lite på om stället blivit trevligare om det varit en "vanlig" restaurang, med beställning vid borden och en lite mer lugn miljö. Men nja. Restaurangen har sin charm på just detta sättet. Detta är också ett av få ställen där jag faktiskt tycker det var bättre att det inte gick att boka bord. I och med att gästerna står i kö, beställer direkt av kockarna och sedan får maten på en gång och betalar för den, så blir det ingen väntan vid bordet. Väntetiden är i stället i kön, och då gör det ingenting.

Med tanke på priset, USD 45 för totalt en spare ribs, en brisket, två sallad, en side order och två öl, är detta troligen min bästa pris/kvalitet-upplevelse någonsin! Mighty Quinn's BBQ är därför ett av mina absolut bästa New York-tips. Missa inte detta när ni är i stan!! 

Klassisk rök från gatan på vägen hem

6 kommentarer:

 1. Hej,

  Tycker att du skriver mycket trevliga inlägg om ämnen som intresserar oss båda!
  Jag skall åka till Seoul om en månad. Vänder mig därför till mästaren och frågar: Har du några tips?

  /Rickard

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Rickard,

   Så kul att du gillar inläggen!

   Så kul med Seoul. Där har jag dessvärre aldrig varit. Jag känner inte heller någon som bor där. Koreansk BBQ är riktigt trevligt!

   Trevlig resa!

   Radera
 2. Jo, jag kom på en sak till. Du kanske redan känner till att Miele Guide är en slags topplista för restauranger i Asien. På sjätte plats 2013 kom Pierre Gagnaire i Seoul. Samma man har för övrigt har en 3-stjärnig restaurang i Paris, som också rankas som nr 51 i världen av The World's 50 best. Kanske kan vara en idé!

  SvaraRadera
 3. Tack för tipsen! Skall dyka in på listan och se om det passar in för resans budget. Har förstått att Korea är ett köttland av den högre klassen. Sedan är det så klart lockande att käka en blåsfisk när läge bjuds. Skall försöka göra en skaplig research innan avfärd.

  Brände nyss av Casnio Cosmopols avsmakningskväll i Sundsvall. Friterad glaskrabba med pilgrimsmousseline var rätten som stack ut mest.

  SvaraRadera
 4. Hej, ursäkta bedrövlig återkoppling! Resan är avklarad. Helt klart en lyckad trip och intressant resmål. Seoul har ett riktigt brett utbud av trevligheter att stoppa i munnen. Håller man sig till det inhemska köket är det även mycket prisvärt. Mitt resesällskap delar inte riktigt mitt intresse för bättre mat. Därför fick de djupare utforskningarna stryka på foten.

  Jag mailade med Gustav som driver bloggen A chef´s Seoul.
  Riktigt trevlig kille som bjöd på många historier som endast locals känner till.
  Han tog med mig på en minnesvärd lunch där makin med glaskrabba var enormt bra!
  (Länk till ett av Gustavs tidigare besök på restaurangen.)
  http://achefsseoul.blogspot.se/2013/07/homuran-cheongdam.html

  Jag skall till Stockholm för ett kundmöte i början av juni. I samband med det har jag bokat på en privat middag på Nook. Har du något förslag på restaurang för kundmiddagen? Mina tankar kretsar kring Pubologi eller Oaxen slip. Skulle du välja någon av dessa eller satsa på något annat om du hade skapligt fria tyglar? Total fine dining blir dock svår att motivera!

  Tack för intressant läsning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Rickard,kul att höra från dig och så härligt att resan blev så bra!

   Nook har jag inte varit på än, spännande!
   Pubologi är bra, Oaxen Slip likaså. Har en Pubologirecension här på bloggen.
   http://gastronomiskatankar.blogspot.se/2013/12/pubologi-mycket-battre-en-brittisk.html
   Slipen har jag varit på tre gånger. Trevligt det också.

   Jag skulle även ta med Mathias Dahlgren Matbaren i tankarna.

   Radera