lördag 11 oktober 2014

Arzak (***) - Världens 8e bästa?

Typ av måltid: Lunch
Plats: San Sebastian, Spanien
Datum: 24 juli 2014


Bäst: Appertizers och foie gras

Guide Michelin: ***
The World's 50 best: Nummer 8 i världen 
Övrigt: Har haft 3-Michelinstjärnor sedan 1989.
Webbsida: http://arzak.info 

Den kanske kändaste restaurangen i San Sebastian måste nog ändå vara Arzak som lyckats med det makalösa att ha 3 stjärnor i Guide Michelin sedan 1989. Någon månad före avresa till Baskien försökte jag få bord, och det som fanns kvar var en lunchtid på en torsdag. Populärt ställe.

Väl på plats blev vi varmt välkomna utanför restauranger och sedan visade till vårt bord. 


Det är avsmak som gäller så det körde vi på. Väldigt vackra menyer. Min uppvärmning för detta besök var inte den bästa, då en kraftig bakfylla spökade efter en allt för trevlig kväll dagen innan. Aj aj.

Showen började med 5 appertizers. Alla delikata, smakfulla och oerhört eleganta.




Dags för huvudrätterna, i tur och ordning: 
  1. Beet root blood apple - Apple injected with beetroot accompanied by creamy foie gras and potato "mother of pearl".
  2. Cromlech, manioc and huitlacoche - Crispy manioc hydrated with huitlachoche stuffed with a preparation of onion, green tea and foie gras.
  3. Lobster Sea and Garden - Grilled lobster with a crispy star shaped crepe and fresh greens.
  4. Light Ovolacto - Egg with semi grunchy shell and baobab accompanied by "lactic leaves" and curds.
  5. White tuna with rhubarb - White tuna with rhubarb and lillies.
  6. Duck liver with green sauce - Seared duck liver with seaweed cubes and green sauce.

Bäst av dessa rätter var den vita tonfisken och foie gras. Dessvärre var jag en usel bedömare på grund av den vid tillfället rådande bakfyllan. Jag grämer mig än.

C gjorde några andra val av rätter:
  1. Monkfish with sea buckthorn - Grilled monkfish fillet with "crispy lobster roe" and sea buckthorn for a touch of acidity.
  2. Lamb with plaster and Jerusalem artichoke - Lamb served with roasted and plastered Jerusalem artichoke, fried manioc and their juice.
Monkfish
Under tiden vi åt kom Elena Arzak (Juan Maris dotter) ut och pratade med oss, frågade vart vi kom ifrån etc. Något som hon gjorde med alla bord. Servicen var väldigt uppmärksam och trevlig, men samtidigt formell. T.ex. så kom en servitris bort till vårt bord när C gick på toaletten. Servitrisen tog då, med hjälp av gafflar och skedar i händerna, tag i C's servett och vek i hop denna och la den på bordet. Hela med hjälp av endast 2 gafflar och 2 skedar i händerna, helt utan att röra servetten med sina händer. Såg ut lite som Edward Scissorhands.

Därefter kom två desserter:
  1. The Big truffle - Large cocoa and sugar truffle with a creamy chocolate and carob filling.
  2. Black lemon - Crispy black lemon image with a sweet citrus cream interior sprinkled with the same fruit.
Hela kalaset avslutades sedan med Arzaks "kända" petit fours:

Sammanfattat är Arzak självklart en otroligt bra restaurang, men extremt hög råvarukvalitet och kunskap bland personalen. Det kostar förstås en slant att äta avsmakningsmenyn, runt EUR 200, men det var å andra sidan väldigt kul att testa. Jag ser fram emot att komma tillbaka någon gång i framtiden, och då i bättre vigör än efter en lång festkväll.

söndag 28 september 2014

Greasy Spoon - Brittisk brunch på Söder

Typ av måltid: Brunch
Plats: Södermalm, Stockholm
Datum: 28 september 2014

Bäst: Pancakes med bacon (provade endast 2 rätter)
Guide Michelin: -
The World's 50 best: 
Övrigt: Nyöppnat
Webbsida: https://www.facebook.com/pages/Greasy-Spoon/1468053050091103

Via min vän Eriks baconblogg har jag sett några trevliga inlägg från relativt nyöppnade Greasy Spoon på Södermalm. 


Greasy Spoon är ett brittiskt brunchställe med typiska brittiska rätter och som dessutom drivs av två britter, allt enligt Nöjesguiden. En söndag utan särskilda planer var ett perfekt tillfälle att testa. 


Väl på plats var kön lång utanför, ungefär 10-15 personer som väntade. Jag tog en cykelrunda runt Söder och kom tillbaka en timma senare, vid 15-tiden. Ingen kö. Väl inne insåg jag dock ganska snabbt att det var väntetid i köket och alla sittplatser var tagna. Jag var ändå så pass nyfiken så att jag tog en av de två platserna utomhus och väntade lite längre på maten.

Välkommen!
Menyn är a la carte och det finns mycket lockande att välja mellan. Jag valde en färsk grapefruktjuice, en enkel Eggs Benedict och en pancakes med bacon. På grund av att maten dröjde en aning bjöds jag på en cappuccino, vilket är ett enkelt men mycket bra sätt att kompensera att det tog lite längre tid än önskat. Restaurangen hade haft ett extremt tryck på söndagen. Det var många som kom förbi och tittade när jag var där.
Interiör 
Meny
 Nu till maten! Först, en färskpressad grapejuice. Inga konstigheter. Därefter en enkel Eggs Benedict (80 kr). Ett härligt pocherat ägg, välbalanserad mängd hollandaise. Gott! Hade önskat att det varit större. Och det är förvisso möjligt att lösa genom att ta en "Full size", då man får två (130 kr). Sist ut, Scotch pancakes med bacon och lönnsirap (75 kr). Oj oj. Jag äter inte pancakes jätteofta längre, så när jag gör det vill jag verkligen att de ska vara riktigt jäkla goda. Och ja, dessa var det. Härligt krispiga i kanten och samtidigt lagom fluffiga. Baconet hade en diskret rökig touch, mycket bra. Kan tänka mig att det inte är svensk standardbacon, utan kanske någon brittisk import (de kan ju sitt bacon på brittiska öarna).
Grapejuice 
Enkel Eggs benedict
Scotch pancakes med bacon och lönnsirap
Cappuccino
Summa summarum: Greasy Spoon är ett mycket trevligt tillskott på brunchhimlen, som jag verkligen rekommenderar. Jag har hört mycket gott om avocadotoasten, kanske får bli nästa gång. 



lördag 23 augusti 2014

Bar Nestor - råvarufantasi hos Nestorn i San Sebastian

Typ av måltid: Middag
Plats: San Sebastian, Spanien
Datum: 23 juli 2014

Bäst: Alla tre rätterna + stämningen

Guide Michelin: -
The World's 50 best: 
Övrigt: # 3 av 461 betygsatta restauranger i San Sebastian av Tripadvisor recensenter
Webbsida: http://barnestor.com

Min vän Tora som varit en hel del i San Sebastian i samband med sitt jobb rekommenderade oss Bar Nestor och borde nummer 19. Det roliga är att det finns bara ett bord som kan bokas. Just bord nummer 19. Jag frågade personalen på min 8-veckorsspanska hur det kommer sig att det heter just nummer 19. Det blev bara så, berättade de. Nestorn har bestämt det.

Bord nummer 19
Signerad av ***-kocken Martin Berasategui
Bar Nestor är en liten bar i gamla stan i San Sebastian. Som många av de andra pintxosbarerna står många av gästerna och äter i baren. Till skillnad från många andra ställen serveras här endast tre rätter: tomatsallad med olivolja, pimientos de padron och chuleta, ett grillat stycke kött med ben. Det var trångt, mycket folk. På väggarna hänger fotbollströjor och annan kuriosa. Värt att nämna är att Bar Nestor en gång om dagen (om jag förstått det rätt) serverar vad som anses vara en av Spaniens absolut bästa tortillas. Den provade vi dock inte, då vi inte var där vid serveringstiden.
Gästerna står i baren och äter. Fotbollströjorna pryder väggarna.
Fullt i baren
Vi beställde en flaska sidra innan maten. Första rätten in var förstås tomatsalladen. Tänk dig extrem stora bifftomater skurna i stora ojämna bitar med olivolja och flingsalt på. Jag har alltid tänkt att stora bifftomater inte kan smaka så mycket. Jag köper hellre små tomater när jag är i butiken. Oj så fel jag kunde ha... Tomaterna på Bar Nestor är de godaste jag ätit. Punkt. Så otroligt enkel rätt, men så fantastiskt mycket smak. Mums!
Tomatsallad
Vi frågade om ett kraftfullt vin. Vi blev rekommenderade Vallegarcia från Montes de Toledo. Riktigt bra power men samtidigt en bra balans!
Vin 1
Voila! Nu kom andra rätten, pimientos de padron, dvs små gröna paprikor som steks/grillas hårt och toppas med salt och olivolja. Även dessa väldigt goda och smakrika.
Pimientos de padron
Dags för finalen, och det som restaurangen kanske är allra mest känd för: chuletan! Innan servering fick vi se köttbiten rå. Fint. Vid servering hade den grillats för att få en krispig yta. Benet sitter kvar och fettkappan är stor. På köttbiten ligger havsalt. Den serverades på en varm stekplatta. Kärnan är påtagligt röd. Vilket kött!! Det är sällan jag äter kött för sig själv, men här är det inga konstigheter. Det är otroligt gott!
Chuletan
Vinflaska nummer 2 var på väg in och vi frågade efter lite ost. Vinet var en trevlig Ribera del Duero från Emilo Moro. 
Ost!
Vin 2 - en bättre Ribera
Vi pratade en hel del med personalen under middagen och hade en härlig dialog. Efter maten bjöds vi på chupitos från huset.
Chupitos
Bokningsboken
Bar Nestor är ett härligt unikum. Jag tycker faktiskt att det är ett måste vid ett besök i San Sebastian, i synnerhet för dig som uppskattar riktigt bra råvaror och särskilt riktigt bra kött.

torsdag 21 augusti 2014

La Cuchara de San Telmo - trångt, stökigt och vansinnigt gott!

Typ av måltid: Middag
Plats: San Sebastian, Spanien
Datum: 22 juli 2014

Bäst: Foie gras med kanel och rörsocker, kalvkinder med kikärtspuré och rock octopus

Guide Michelin: -
The World's 50 best: 
Övrigt: 
Webbsida: http://www.lacucharadesantelmo.com

Innan vi åkte på sommarens utlandssemester till San Sebastian gjorde jag förstås en hel del research på nätet för att välja krogar. Jag frågade även mina vänner på Matkonsulatet och fick tips av en spansk medarbetare. Hon rekommenderade La Cuchara de San Telmo. Vi bestämde oss för att prova stället den första kvällen och plats mötte vi upp vår vän J, som också var på semester i stan.
Trångt
Meny
Lokalen är avlång och det var mycket folk överallt, utmed ståbord vid väggen och i baren. För att beställa måste man tränga sig fram till baren. Det är högljutt och härligt. På menyn finns halv- och helportioner av rätterna, och på väggen bakom baren är det samma rätter, fast i pintxosstorlek (Baskiens tapas). 
Fullt ös bakom baren 
Efter lite klurande beställde vi 8 rätter och tre glas sidra, torr cider från Baskien som med fördel hälls upp från hög höjd. Dags för presentationen. Först ut, Veal cheeks slow cooked in red wine with puree of garbanzos and garlic. Väldigt möra och fina kalvkinder. Purén av kikärtor och vitlök passade utmärkt till och stora havssaltskristaller uppepå köttet gav en extra dimension. Toppklass!
Kalvkinder 
Vi beställde även en krämig svamprisotto med getost och persilja. En utmärkt, väldigt krämig risotto med härligt genomträngande svampsmak. Högt betyg!
Svamprisotto med getost 
Rock Octopus – ett stycke bläckfisk av utmärkt kvalitet. Perfekt tillagad och med en vansinnigt god konsistens. Inget segt gummi här inte. En chimichurri som var spicy och som gav en perfekt syra. Flera härliga sugproppar som C blev rädd för…
Rock octopus
Aged beef with top sirloin steak with nora peppers and feta in escabeche. En härligt hängmörad biff som grillats lätt och fått en röd kärna. Väldigt mör, härlig köttsmak. Till detta bl.a. en fetaostfylld paprika med lite sting. Utmärkt kombination.
Aged beef
Crispy suckling pig from Segovia, slow-roasted with beer. Väldigt mör och god. Krispig yta gav en ytterligare dimension. Gott!
Suckling pig
Roasted king prawn with arbequina olive oil and vanilla. Det finns räkor. Och så finns det räkor. Och så finns det vansinnigt goda king prawns. Detta var en senare. 
King prawn
 Torskkinder – härlig konsistens med bra tuggmotstånd.
Torskkinder
Foie gras med rörsocker och kanel. En väldigt vällagad och otroligt välsmakande bit foie gras. En av de bättre jag ätit! 
Foie gras
8 pintxos
 Till maten drack vi en härligt torr baskisk sidra. Mycket gott!

Upphällning från hög höjd, som sig bör
Sammanfattat är La Cuchara de San Telmo en genuin och härlig restaurang med fantastiska råvaror. Stämning är god och det var alltid mycket folk. Bör ej missas i San Sebastian!

lördag 9 augusti 2014

Shibumi - en lite finare izakaya i Stockholm

Typ av måltid: Middag
Plats: Stockholm, Sverige
Datum: 11 juli 2014


Bäst: Beefslider & fish and chips

Guide Michelin: -
The World's 50 best: 
Övrigt: Nyöppnat
Webbsida: http://shibumi.se

En av mina favoritkrogar i Stockholm gällande kvalitet i förhållande till pris är Råkultur. Jag har varit där ett flertal gånger och alltid varit väldigt nöjd. Under samma ägarskap och i samma hus finns även gruppens förnämsta, 1-stjärniga Esperanto. Jag har aldrig varit där, men hört väldigt gott om stället. Mot bakgrund av detta blev jag väldigt nyfiken när jag för mer än ett halvår sedan hörde att Sayan Isaksson skulle öppna nytt i källaren i samma hus på Kungstensgatan.

Entre
Shibumi är en s.k. Izakaya. För att förstå begreppet mer googlade jag snabbt:

"An izakaya (居酒屋?) is a type of Japanese drinking establishment which also serves food to accompany the drinks. They are casual places for after-work drinking."

Jag hade läst i Metro att stället skulle vara mer fine dining-influerat än en typiskt japansk Izakaya. Inte mig emot.
Interiör
Interiören var spännande! Kompakt, men ändå luftigt, och en härlig känsla. Lite olika sektioner att sitta och äta. Vi blev visade till den inre baren, i vänstra hörnet på bilden ovan.

Menyn var intresseväckande och det var många rätter jag blev sugen på att prova.
Meny
Appertizer
Vi började med att ta in en enkel laxsashimi från Frøya utanför Trondheim, ett område känt för väldigt god kvalitet på fisk och bl.a. pilgrimsmusslor. Laxen höll väldigt god klass, mycket bra textur och smak.
Sashimi på lax från Frøya
I grönsaksväg valde jag en tempurafriterad blomkål, vilket visade sig vara ett riktigt toppval! Härligt frasig och god.
Tempurafriterad blomkål
Bardukning
Efter blomkålen var det dags för Shibumis fish and chips på marulkkind med koreansk remouladsås. Detta var också en väldigt bra rätt. Härligt frasig och ganska tunn frityrsmet samt en fast och köttig marulk. Perfekt med den lite spicy koreanska remouladen till. Väldigt lik nivå med Fish and Chipsen på Flying Elk, som också är fantastiska. Kanske att jag personligen gillade denna en liten aning mer. Eller så måste jag helt enkelt gå tillbaka till The Flying Elk och käka deras fish n chips igen, då det var ett tag sedan nu.
Fish and Chips på marulkkind med koreansk remoulad

Ångad gös med fiskbuljong som C valde.
Min sista maträtt blev Shibumis beefslider på 48-timmars shortrib med kimchi, briochebröd och mayo. Otroligt möra små miniburgare. Ingen färs på rib, utan små megamöra och trådiga shortribbitar. Dessa slank ner väldigt enkelt! Fina var de också :)
Beefslider på 48 h shortrib
Som avslutning, en strut med äpple-ingefära-shisosorbet. Friskt och delikat och en kul servering.
Äpple-ingefära-shisosorbet
Därefter kom notan, som jag såhär några månader senare inte helt minns vad den slutade på.
Notan
Shibumi är ett mycket trevligt och lite annorlunda tillskott i Esperantofamiljen. Mycket finess, en kul och avslappnad interiör och väldigt bra råvaror gör att jag absolut kommer tillbaka.