Plats: London, Storbritannien
Datum:
24 augusti
2013
Betyg: 9,5 av 10
Service: 9,0 av 10
Prisvärdhet: 8,5 av 10
Bäst: Ostronen, chokladdesserten med hallonpulver, den personliga touchen & vinerna
Nota: £ 590 (4 personer)
Guide
Michelin: *
The World’s 50 best by San Pellegrino: #70 i världen
Övrig
ranking/rekommendation: Andy Hayler: 18/20
C’s
födelsedag och överraskningsresa till London. För 1,5 år sedan när jag jag
första gången läste om Mikael Jönsson och hans restaurang Hedone (som på
rekordkort tid fick en stjärna i Guide Michelin) blev jag sugen på att besöka
hans restaurang. Och nu var det dags!
Vi blev
varmt välkomnade i dörren och visade till det bästa bordet (som vi fick just
för att det var en födelsedagsöverraskning) närmst det öppna köket.
 |
Öppet kök hos Hedone |
Gällande
mat stod valen mellan en carte blanche (hemlig meny) och en avsmakningsmeny på
7 rätter (£ 65). Vi tog den senare, men valde ett par olika flaskor istället för
vinmenyn.
Vi plockade
omedelbart in en Drappier Brut Nature Zero Dosage Sans Ajout de Souffres. Zero
dosage betyder inget tillsatt socker till vinet som man toppar upp med efter
att jästfällningen skjutits ut ur flaskan). I tillägg är champagnen helt utan
tillsatt svavel, vilket verkar vara en ny het trend i vinvärlden.
 |
Zero dosage-champagne från Drappier |
Innan menyn
serverades kom 3 små läckra appertizers.
 |
Appertizers |
Därefter började det tunga artilleriet.
Första rätten var ostron. Och inte vilka ostron som helst, utan de godaste jag
någonsin ätit, utan någon som helst konkurrens. Varför? Kombinationen med en
“äppelsufflé” av Granny smith-äpplen som ostronen låg uppepå. Gudomligt gott. 10/10 för
ostronkategorin.
 |
Poached Cornish rock oysters, Granny Smith, shalottenlök |
Andra
rätten var en “sallad” med tomater, senap och yoghurt sorbet, läckert serverat
på en speciell tallrik. Smakskombinationerna var väl tillämpade och passade
utmärkt tillsammans. Tänk att en sallad kan vara så god!
 |
Medelhavstomater, senap, dill och yoghurtsorbet |
Nästa rätt
var en av de läckrare: Handfiskad pilgrimsmussla från Skottland, tillagad i sin
egen “juice”. Väldigt ren smak. Fantastisk råvara!
 |
Hand dived Scottish scallop |
Raviolin
innehöll flytande parmesan och serverades med lökskum och pancetta.
Annorlunda, men en häftig lek med
konsistens och smak.
 |
Ravioli med flytande parmesan |
Till
kommande huvudrätt valdes en mycket trevlig Cotes du Rhone.
 |
Vin |
 |
Väljer vin tillsammans med ägaren Mikael Jönsson |
Vi var tre
som valde ripa med rökt potatis, svartvinbär, foie gras och enbär till
huvudrätt. Den fjärde tog lamm med saffransrisotto. Efter en liten samtalsstund
med Mikael förstod jag att ripan var en
rätt som de endast serverade några veckor under året, vid säsong. Lyckligtvis
var vi där vid denna period. Den skotska ripan var en annorlunda upplevelse för
att vara fågel. Lite mörkare i köttet och en mer komplex smak. Mycket gott!
Lammet, som jag smakade av, var troligen det godaste lamm jag ätit någonsin.
 |
Ripa med rökt potatis och foie gras |
 |
Lamm med saffransrisotto |
Nu dags för desserterna. Vi blev tillfrågade om vi önskade ost. Självklart gjorde vi det. Starka saker: fyra fransmän och en schweizare.
 |
Ost |
Till desserterna tog vi, på rekommendation, in en flaska Banyuls. Det är ett franskt, rött dessertvin. Lite portvinsliknande, men ändå inte. Mycket gott!
 |
Franskt dessertvin |
Första desserten var några få blåbär med en rosmarinsorbet. Så enkelt, så gott. Hade önskat lite större portion dock.
 |
Blåbär med rosmarinsorbet |
Avslutningen var inte heller den att leka med. En varm chokladkreation med hallonpulver och passionsfruktgele samt madagascarvaniljglass.
 |
Varm choklad med hallonpulver och vaniljglass |
 |
Extragott |
Totalt sett levde Hedone upp till alla högt ställda förväntningar och överträffade till och med dessa. Mikael Jönsson är en mycket ambitiös och fantastiskt duktig kreatör och krögare.
Besöket på Hedone var en av mitt livs absolut bästa måltider. Lätt topp 3.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar