lördag 30 november 2013

Osteria Francescana (***) - världens tredje bästa?


Typ av måltid: Lunch
Plats: Modena, Italien
Datum: 25 maj 2013

Mat: 9,0 av 10
Service: 8,0 av 10
Prisvärt: 8,5 av 10
Bäst: Ribsen och tortellinin
Guide Michelin: ***
The World's 50 best by San Pellegrino: 3 i världen
Övrig utmärkelse/rekommendation: Andy Hayler 19/20
Webbsida: http://www.osteriafrancescana.it

När vi var på en långweekend i Venetoregionen i somras passade vi på att ta en omväg på 4 timmar, på väg tillbaka till Malpensaflygplatsen. Vi kunde ju bara inte missa den känslige mannen i Modena, som blivit utsedd till världens tredje bästa restaurang, när vi var några timmar därifrån.
Väl framme vid restaurangen studsade jag lite på att dörren var låst och man fick ringa på. Ovanligt. Inredningen var väldigt elegant och sparsmakad. Restaurangen består av flera olika, mindre rum med 3-6 bord i varje. Alla servitörerna var så vitt jag minns män. Män i svart kostym, vit skjorta och svart slips.
Meny
Fint porslin
På menyn fanns a la carte samt tre avsmakningsmenyer - traditions, classics och sensations. Trots att jag läst om att sensations är restaurangens vassaste, så valde vi den enklaste avsmakningsmenyn traditions. Det fick räcka för dagens lunch.

Lunchen bestod av följande: Memory of mortadella sandwich, Prosciutto from Parma by F.IIi Galloni Langhirano, Massimo Spigaroli Culatello antica razza aged 42 months DOP, Traditional Modenese tortellini in cream of Parmigiano Reggiano, Tagliatelle with Bolgonese ragu, Mora romagnola ribs lacquered with traditional Balsamic vinegar of Modena och Warm and cold zuppa inglese.
Bröd
Memory of mortadella sandwich
Prosciutto from Parma by F.IIi Galloni Langhirano


Traditional Modenese tortellini in cream of Parmigiano Reggiano
Tagliatelle with Bolgonese ragu


Mora romagnola ribs lacquered with traditional Balsamic vinegar of Modena
Warm and cold zuppa inglese
Osteria Francescana är en väldigt trevlig restaurang och säkerligen är en av världens bästa. Bäst på menyn var ribsen och tortellinin. Absolut högsta världsklass. Skinkan var förstås inte heller att leka med...
För att få ut det fulla av restaurangen bör man nog dock välja sensations-menyn, där restaurangen visar sina allra vassaste prestationer. Mina skyhöga förväntningar uppfylldes till viss del, men efter 4 dagar med fantastisk italiensk mat innan detta besök, så behövdes något extraordinärt. Således hade nog sensations varit bättre. Jag tjuvtittade lite mot bordet bredvid där jag såg en amerikansk man som fick ett stort pilgrimsmusslaskal, i vilket det inte låg pilgrimsmussla, utan något helt annat. I sensationsmenyn går man utöver det normala.

Som helhet gillade jag faktiskt Caprice i Hong Kong en aning bättre, mycket på grund av den fantastiska servicen. Matmässigt var nog dock Osteria Francescana aningen vassare. Detta är ett ställe jag gärna besöker igen, och då för sensationsmenyn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar