måndag 4 november 2013

Mathias Dahlgren Matbaren (*) - svenska smaker av mästarklass


Typ av måltid: Middag
Plats: Stockholm, Sverige
Datum: 30 oktober 2013

Mat: 9,0 av 10
Service: 8,0 av 10
Prisvärt: 8,5 av 10
Bäst: Fjällrödingen
Total nota: 900 SEK per person inkl dryck
Guide Michelin: *
The World's 50 best by San Pellegrino: -
Övrig utmärkelse/rekommendation: Dagens Industri 23/25, White Guide Mästarklass 88/100, Svenska Dagbladet 6/6
Webbsida: http://www.mathiasdahlgren.com/

En onsdag i slutet på oktober, det var första gången jag besökte Mathias Dahlgren, Matbaren. När jag lämnade restaurangen efter middagen var det första jag tänkte: "När ska jag boka ett bord nästa gång?". Det kommer inte dröja allt för länge, det kan jag lova...

Matbaren, bakfickan till prestigerestaurangen Matsalen, har ett intressant och lite annorlunda upplägg med endast mellanrätter på menyn. Gästerna rekommenderas beställa en rätt i taget, äta, känna efter om det önskas mer och därefter beställa en runda till. Detta är ett kul koncept om man inte är jättehungrig eller kanske just jättehungrig. Kombinationsmöjligheterna är många.

Väl till bords noterades en annorlunda, men trevlig dukning med bakbordsliknande underlägg, på vilka det låg en brun påse med dagens datum och underst en meny.

Dukning & meny
Innan maten tog vi ett glas champagne, Demarne-Frison Goustan. En 100% pinot noir, vilket vanligtvis inte är en favorit hos mig, då jag föredrar Blanc de Blancs. Detta var dock ett härligt, brödigt och komplext undantag. Rekommenderas!
Naturlig champagne på 100% pinot noir
Då det var dags att välja första rätt blev jag ganska ambivalent. Jag hade först tänkt börja med en pilgrimsmussla från Hitra, utanför Trondheim. I sista stund ändrade jag mig och valde istället en minutrimmad svensk fjällröding med pepparrot, endiv och citron. Det ångrade jag inte en sekund (utan att veta hur pilgrimsmusslan smakade dock). Detta måste varit en av de godaste fiskrätter jag ätit i Sverige, om inte den godaste. Lite sashimiliknande konsistens med små klickar av en majonnäsliknande godsak och smaken av lite brynt och bränt smör underst. Fantastiskt kombinerat!
Minutrimmad fjällröding med pepparrot, endiv och citron
Efter den underbara starten med rödingen var det dags att gå vidare. Märkligt nog valde jag fisk igen. Denna gång ångad torsknacke från västkusten med hollandaise, soja och friterad brysselkål. En väldigt spänstig torsk med härlig konsistens och välavvägda smakkombinationer. Ja, även denna en av de bästa fiskrätterna jag ätit i Sverige (brukar förvisso inte välja fisk så ofta). Till fisken tog jag ut svängarna rejält och beställde en öl (!?). Efter en diskussion med servitrisen valde jag Mathias Dahlgren Enbär no 1. Onekligen en fin match till torsken!
Ångad torsknacke från västkusten, hollandaise, soja och brysselkål
Mathias Dahlgren öl, Enbär no 1
Efter den härliga torsknacken var det dags för efterrätt. Eftersom jag vanligtvis väljer choklad när möjligheten finns försökte jag tänka annorlunda och valde "Citron, lakrits och morot" - creme och glass med råriven morot. Denna rätt bestod av en crème, på vilken det låg en bit citronglass och en bit lakritsglass. Över detta råriven morot och tunna "morotsblad". En ovanligt delikat kombination! Just att inkludera morot till en citron- och lakritsglass är ett tips jag ska ta med mig.
Citron, lakrits & morot
Måltiden började lida mot sitt slut och till kaffet fick vi lite madeleinekakor med hallonfyllning samt hemlagad fudge.
Madeleinekakor & fudge
Totalintryck: Matbaren är en väldigt kompetent och trevlig restaurang i en avslappnad miljö. Maten håller oerhört hög klass och jag vill påstå att innehåller på Matbarens meny är bland det bättre som kan förtäras i Sverige. Konceptet med mellanrätter i omgångar istället för en avsmakningsmeny är kul och gör också restaurangen mer tillgänglig. Servicen var mycket trevlig, men kanske jag hade önskat en något större uppmärksamhet till vårt bord mellan rätterna och när vi ätit färdigt. Allt i allt väldigt goda betyg och vitsord. Stark rekommendation!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar