lördag 20 december 2014

Ratana - Hos risottokungen i Milano

Typ av måltid: Middag
Plats: Milano, Italien
Datum: 19 november 2014

Bäst: Risotton och vinerna
Guide Michelin: Rekommenderad
The World's 50 best: 
Övrigt: -
Webbsida: http://www.ratana.it

I samband med en jobbresa till Milano i november frågade jag min käre vän Ivan om ett restaurangtips. Ivan, som kommer från Rom, hade varit i Milano hos några vänner ett par veckor tidigare. Prova Ratana sa han. Du kommer gilla det.


Efter ankomst till Malpensaflygplatsen tog jag mig vidare direkt till restaurangen som ligger i närheten av tågstationen P Garibaldi. En taxi körde mig fram till den uppgivna adressen och jag blev lite förvånad vad jag mötte.

Exteriör
Byggnaden, som tidigare varit både biograf och tillhåll för järnvägsbolaget, är onekligen ståtlig. När jag kom in och frågade om mitt bord, som jag trodde jag reserverat, visade det sig att jag inte reserverat något. Hemsidan, som bara är på italienska, var inte helt lättförstådd vid bokning... Rekommenderar således att ringa. Lyckligtvis fanns några bord lediga, samt även platser i baren. Jag tog det senare.

Ivan hade sagt åt mig att prova risotton, som de är kända för på denna krog. När jag började prata med personalen insåg jag att de denna onsdagkväll till ära ej hade någon a la carte, utan endast en avsmakningsmeny kombinerade med viner från en vinmakare på Sicilien. Jag som tänkt att köra på en enkel huvudrätt var inte så svårövertygad, trots en gastronomiskt underbar utsvävning i Warszawa några dagar tidigare.


Bredvid mig i baren satt lämpligt nog Massimo och hans australienske kollega som jag inte minns namnet på. Massimo driver vingården I Custodi på Sicilien, just i närheten av vulkanen Etna. Vinerna framställs på ett skonsamt och biodynamiskt sätt, men mycket lite tillsatser i produktionen. Tillsammans hade vi tre en mycket trevlig kväll och pratade om olika viner, restauranger och upplevelser. Vi hade så pass trevligt att Massimo gav mig en flaska av sitt prestigevin som en present för att "det är så härligt att träffa så passionerade människor som du". Det var en fin komplimang!


Till maten. Menyn såg onekligen lockande ut. 4 rätter med anpassade viner, samt en dessert. EUR 60 kändes mycket prisvärt.

Meny
Snacks innan maten
Utsikt från min plats i baren
På plats i baren
Första rätten var en forellcarpaccio med forellrom, fänkål och rostad mandel. En mycket delikat och lätt start. Till detta är härligt mineraligt vitt vin från I Custodi, år 2013.
Forellcarpaccio
Nästa rätt var en spännande syn - en soppa på betor, granatäpple och olja. En estetiskt väldigt vacker rätt med en härlig färg. Smaken var också fantastisk - len men syrlig. Till detta I Custodis rosévin, vilket också var en trevlig bekantskap. Det intressanta i I Custodis viner är att man känner verkligen vart vinrankorna växt, i den mineralrika jorden runt Etna.
Soppa på betor och granatäpple
Så var det dags för middagens höjdpunkt - risotton! Denna var tillagad med karl johan-svamp och salva cremasco-ost, en smakrik ost från södra Lombardiet. När jag pratade med mina nyfunna vänner i baren berättade de att kocken Cesare har fått uppgiften att representera risotto/ris från Lombardiet på EXPO 2015 (en internationell jätteutställning om hållbar utveckling med 20 miljoner besökare...). Således var det ingen förvåning att denna risotto var helt löjligt god och alldeles underbar. Vännerna i baren berättade för Cesare att jag varit på Noma några månader tidigare och i Warszawa helgen innan. Han gillade var han hörde och tittade lite respektfullt på den malplacerade svensken i baren. Till risotton fick jag I Custodis Rosso, dvs deras lite mer "vardagliga" röda vin (likt en Chianti/Valpolicella superiore/Rosso Montalcino). Ett lättdrucket men trevligt rödvin som jag gärna köpt med några flaskor av.
Krämig karl johan-risotto med salva cremasco-ost. Galet gott!
Chefskocken och ägaren Cesare
Sista rätten ut var kalvkinder med potatispuré. Självklart väldigt mört kött som tillagats mer perfektion. Jag gillade dock de andra tre rätterna bättre. Till kinderna kom kvällens vinhöjdpunkt - I Custodi's Etna Rosso Superiore Aetneus från 2008. Ett kraftfullt och komplext rött vin. En riktig favorit! Det var detta vinet som Massimo gav mig i present och som jag kommer försöka beställa från honom snart. Druvorna är Nerello Mascalese (80%), Nerello Cappuccio och Alicante.
Kalvkind med potatispure smaksatt med örter
Till dessert kom sorbet på citrusfrukten tangerin. Syrligt och mycket mycket delikat. Och lite petit fours på det... Och där blev jag proppmätt!
Tangerinsorbet
Petit fours
Presenten jag fick av vinmakaren Massimo, efter att vi haft en hel del trevliga diskussioner om vin, odlingar, druvor, rankor och restaurangbesök.
Present från Massimo
Ratana är en väldigt trevlig och informell restaurang med mycket bra kvalitet på maten. Att få en avsmakningsmeny med vinpaket för EUR 60 kan inte anses annat än mycket mycket prisvärt. Jag rekommenderar Ratana varmt vid besök i Milano!

2 kommentarer:

 1. Hej,

  Jag skall ut på biltur i norra Italien i mitten av Juli.
  Har du några tips på små guldkorn att besöka?

  /Rickard

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rickard, kul att höra från dig!

   Om du rör dig i Valpolicellatrakten, missa för allt i världen inte Groto de Corgnan. Det är ett riktigt guldkorn!!
   http://gastronomiskatankar.blogspot.se/2014/05/groto-de-corgnan-hemma-hos-en-italiensk.html

   Radera