fredag 1 maj 2015

Volt (*) - Naturligt, enkelt och nära hos Stockholms senaste Michelinstjärna

Typ av måltid: Middag
Plats: Stockholm, Sverige
Datum: 21 mars 2015

Bäst: Rotsellerin, hjorten, mandeldesserten
Guide Michelin: *
The World's 50 best: 
Övrigt: Plats 31 i White Guide, 5/6 i SVD
Webbsida: http://www.restaurangvolt.se

C tog ut mig på överraskningsmiddag till ett av få ställen i Stockholm som jag tänkt länge att jag velat prova, men ändå inte besökt - Restaurang Volt. 

På sin hemsida skriver restaurangen: I vårt kök vill vi arbeta nära naturen, ett rejält kliv bort ifrån det industriella. Kort meny med råvaror och produkter från skog, hav och åker. Naturligt, rakt och ärligt. Producenterna vi samarbetar med delar vår vision om att respektera naturen, följa årstidernas gång samt att ständigt vara i rörelse framåt! 

Konceptet känns igen från ett antal högkvalitativa ställen jag besökt senaste året. Enkelhet, närhet, råvaruperfektion. Vissa likheter syns bl.a. på Noma (har inte publicerat bilder från augusti än), hos Vollmers i Malmö, Gro på St Eriksplan och min favorit Atelier Amaro i Warszawa. Eller varför inte Mathias Dahlgren. Presentationen, med endast nämnda råvaror, känns också igen: Kalv, svartkål, alger

Värt att nämna är att Volt fick en stjärna i Guide Michelin 2015 och är därmed det senaste Michelinstjärniga tillskottet på Stockholms restaurangscen.

Väl på plats på Kommendörsgatan på Östermalm blev vi varmt välkomna i den lilla, ganska svagt belysta lokalen. Vi blev till att börja med serverade en biodynamisk champagne från Lassaigne som en god vän överraskat oss med att förbeställa. Vi tittade igenom menyn och valde det stora paketet, 6 rätter (finns 4 eller 6 rättersmeny att välja mellan).
Exteriör
Meny
Interiör
Först kom lite snacks: bovetechips, syrad grädde och rökt torskrom. Syrligt och gott. Därefter lite surdegsbröd på råg med jungfrusmör. Delikat!
Bovetechips, syrad grädde, rökt torskrom
Konst
Surdegsbröd på råg, jungfrusmör
Till rätterna, i tur och ordning:

  1. Röding, mjölksyrad morot, lök. Till detta ett ofiltrerat, ej svaveltillsatt naturvin från Alsace (alla viner var naturviner). Rödingen var en härlig skapelse med friterat skinn till. Hög syra. Fräscht och gott! Vinet var välavvägt till maten och betydligt bättre än för sig själv. 
  2. Solrosfrön, potatis och torkad alg. En varm kräm med potatischips som smakade väldigt naturligt. Krispigt och lent. Bra motsatser! Till detta naturvin nummer 2: Partida  Creus SP från Katalonien. Smaken påminde om torr, jäst äppelmust. Mycket bra!
  3. Kalv, vitkål, ostron. Ramslök smaksatt med ostron. Grillad vitkål för krisp. Till detta Salmonido, ett Pinot Noir från Granada med en färg som påminde om fisken på etiketten. Igen, en väldigt välkomponerad rätt med ett särdeles passande vin.
  4. Rotselleri, konserverad svamp. En favorit. Perfekt tillagad rotselleri med Karl Johan-svamp, mycket syra och en utomordentlig konsistens. Det biodynamiska vinet från Piemonte vägde förstås upp rätten perfekt.
  5. Hjort, svartrot, gröna enbär. Otroligt mört kött! Härlig syra från svartroten och konsistenskontrast med ett krispigt flarn av gröna enbär och spelt. I glaset serverades naturvinet Highway 8, som på ett sätt kan liknas vid en mousserande blåbärssoppa, som beskrivningen till trots verkligen föll mig i smaken och mötte maten på ett angenämt vis.
  6. Mandel, rökt kola, körvelfrö. En sagolik dessert med 4 olika smaker och dimensioner. Med det härliga Reciotovinet från Italien blev det en perfekt avslutning.

Jospeh Frick, Pinot Gris, Alsace
Röding
Katalanskt naturvin
Solrosfrön, potatis, torkad alg 
Lax-vinet
Kalv, vitkål, ostron
Salmonido
Toalettapet
4e vinet
Rotselleri, konserverad svamp
Ofiltrerat vin från Anjou, Loire. 
Vin nature
Hjort, svartrot, gröna enbär 
Mandel, rökt kola, körvel frö
Kanderade örter
Sockerkaka
Viner
Efter middagen bjöds vi på kanderade örter (tror jag det var) och en underbar sockerkaka.

Restaurang Volt är en väldigt bra krog. Servicen är personlig och trevlig, skärpt men med humor. En perfekt kombination. Maten är av Michelinstjärneklass. Middagen blev bara bättre ju längre den höll på - mina favoriter var sellerin, hjorten och mandeldesserten. Vinerna sticker ut och är naturviner eller biodynamiska allihopa. Kul med ett ställe som går all in på detta. 

Jag kommer lägga till Volt till ett av de ställen jag rekommenderar när jag får frågor om högklassiga restauranger i Stockholm som inte kostar skjortan. Dessutom ett stort plus att menyn ändras ofta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar