onsdag 15 juli 2015

Babette - Naturvinbar med delikata pizzor

Typ av måltid: Middag
Plats: Stockholm
Datum: 26 juni + 10 juli 2015

Bäst: Pizza med prosciutto cotto, selleri och valnötter, vinutbudet
Guide Michelin: -
The World's 50 best: -  
Övrigt: 4/6 i SvD
Webbsida: http://babette.se/

På Roslagsgatan nära Odengatan öppnade i januari Babette, en vinbar och restaurang. Jag minns att jag ganska tidigt noterade detta, men av någon märklig anledning var det först i juni som jag testade stället första gången. Återbesöket dröjde dock endast två veckor.

Babette drivs av en kvartett med erfarenhet från bl.a. Gaston (Frantzéns vinbar), Restaurang Niklas och 19 glas. Med andra ord en mycket spännande kombination. Lokalen i sig själv är kvarterskrogsmysig och välkomnande, med ett öppet kök och en informell inredning.

Vid första besöket körde vi en drop in och satt i baren, precis vid hjärtat av restaurangen där kockarna lagar maten. Flertalet av de andra gästerna verkade känna de som jobbade i restaurangen och kvarterskrogskänslan var påtaglig.

Vinlistan är mycket kompetent, med ett synnerligen välvalt utbud av naturviner och organiskt. Jag valde ett Savagnin från Jura, en region som börjat segla upp som en favorit. Mycket härligt! C tog ett riesling från Mosel och producenten Immich-Batterieberg.
Savagnin från Jura

Mosel-Riesling

Babettes koncept ser jag som en vinbar med schysst mat, något som inte är allt för vanligt i stan. Vinlistan är som nämnt mycket spännande och matvalet relativt begränsat, vilket jag i detta fallet dock ser som ett plus. Det finns snacks (oliver, mandlar, salami etc), 5-6 mellanrätter, 4 pizzor samt ost och desserter att välja mellan. Alldeles utmärkt! Menyn verkar ändras något på daglig basis, vilket skapar variation och en nyfikenhet på att komma tillbaka.

Jag och C tog in lite salami innan de två pizzorna. C's pizza var en bianchi med parmesan, sparris och ägg. Ovanligt kombo för mig, men väldigt gott! Pizzan var inne i ugnen, togs ut, vispat ägg hälldes på, och sedan en gräddning till. Mums! På min pizza, som också var en bianchi, fanns prosciutto cotto, selleri och valnötter. Efter första tuggan tänkte jag direkt: en av de absolut bästa pizzor jag ätit! Så fräsch, annorlunda och delikat. Harmonin mellan den kokta skinkan, krispiga valnötterna och den lite kryddiga sellerin var perfekt. Denna upplevelse var nästintill i klass med Roberta's, om inte lika bra (!)
Salami
Parmesan, sparris, ägg
Prosciutto cotto, selleri, valnötter
2 veckor senare bokade jag ett bord med ett par vänner. Väl på plats, 15 minuter för tidig, fick jag ett igenkännande välkomnande och bad om ett glas "kul" vitt. Jag blev erbjuden ett torrt, mycket välbalanserat och komplext vin från regionen Savoie, inte långt från Jura. Vinet, Domaine Belluard Vin de Savoie Blanc Gringet Les Alpes, är gjort på 100% av druvan Grignet, en druva som det totalt i världen endast finns 22 hektar av! Ett mycket bra och naturligt vin, utan att för den del bli svårt.
Bild lånad från Cellar Tracker
När vännerna dök upp beställde vi in fyra olika mellanrätter, en flaska ofiltrerad barbaresco från Olek Bondonio och en av varje av de fyra pizzorna för dagen. Av mellanrätterna gillade jag kalvtartaren bäst, en härligt anrättning med skön syra. Piemontepaprikan var också oerhört smakrik.
Olek Bondonio Barbaresco
Kalvtartar
Blomkål etc
Piemontepaprika med rökt torsk
På pizzafronten fanns för dagen följande verk:
  • Tomat, oregano, stracciatella
  • Zucchini, mynta, citron
  • Kapris, lök, sardeller
  • Prosciutto cotto, selleri, valnötter

Av dessa står den sistnämnda sig absolut starkast än. Tomatsåsen på första pizzan var otroligt djup, underbar. Zucchini och citron var en fräsch och annorlunda kombination.
Zucchini, citron, mynta
Tomat, oregano, stracciatella
Till efterrätt, en av varje! Fläder- och gingranité, citron- och ricottakaka och choklad- och hasselnötsemifreddo. De två sistnämnda var mina favoriter. Semifreddon var härligt nougatig i smaken.
Desserter
Babette är en riktigt kompetent vinbar med några härliga mellanrätter och riktigt goda och spännande pizzor. Detta kommer bli ett nytt hak för mig, med många besök framöver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar