lördag 19 september 2015

Ox - Säsongsbaserat och prisbelönt i Belfast

Typ av måltid: Middag
Plats: Belfast, Nordirland
Datum: 11 september 2015 

Bäst: Speltvete med sommartryffel och hummern

Guide Michelin: Rekommenderad (2 bestick)
The World's 50 best: - 
Övrigt: Menu Of The Year United Kingdom CATEY AWARDS 2015, Best Restaurant Ireland, FOOD&WINE Magazine Restaurant of the Year Awards 2014
Webbsida: http://oxbelfast.com/index.php

Under en bröllopshelg i Belfast hade jag fått tips om att besöka OX, som nyligen fått utmärkelsen Bästa Meny i Storbritannien av Catey Awards. Sagt och gjort.


Vid ankomst några minuter innan öppning låg ett lugn över restaurangen. Vi var det andra sällskapet på plats. Stilen interiörsmässigt och designmässigt är lite nynordisk - minimalt och enkelt.
Exteriör
Interiör
Köket innan servering

 Restaurangen har vanligtvis lunch och middag a la carte. Just lunchen verkar vara en riktig deal - £10 för en huvudrätt. Det hann vi dock inte med, så det blev middag. På fredagar och lördagar är det endast avsmakningsmeny tillgängligt. 5 rätter för £45. Vi blir även tillfrågade om vi önskar byta ut fiskrätten mot en för dagen tillgänglig hummer mot £5 tillägg. Vi tackar ja och får in bröd och smör. Smöret är fantastiskt!
Smör. Bröd.
Menyn är hemlig och personalen vill presentera rätt efter rätt. Först ut kommer vinet. Ett portugisiskt Alvarinho från Soalheiro för att ackompanjera första rätten: Pea, milk curd, red pepper caramel, radish, verbena. Mycket bra spänst i ärtorna. En lätt och fräsch förstarätt med bra syra. Vinet är välavvägt till rätten och ger vid första kontakt med smaklökarna en lätt söt touch, som samtidigt är spritsig och avslutar torrt. Märkligt? Inte direkt. Gott? Ja!
Vin 1
Rätt 1: Ärtor etc.
Andra rätten är Spelt, cauliflower, nasturtium, summer truffle. Krämigt speltvete/dinkel. Lent men samtidigt crunchy. En särdeles balanserad rätt där tryffel gav en underbar ton, utan att ta över hela rätten. Till detta ett 50/50 Cabarnet Sauvignon/Grenache från Provence. Ett vin med kraft, men inte så lång smak, som harmoniserade väl med rätten. Ett vin jag verkligen gillade.
Rätt 2: Speltvete och tryffel
Provence-vin i härlig stil
Nu dags för hummern! En halv grillad hummer med delikata tillbehör, inklusive bland annat zucchiniblomma. Här finns inte så mycket att säga annat än att den var galet god. Punkt. I glaset en lite, men endast lite, smörig/oljig chardonnay där 30% av druvorna legat på ekfat. Fran Languedoc, Frankrike. Ett mycket bra val till hummern.
Hummern!
Småsmörigt. Underbart.
Sista maträtten var en anka från Skeaghanore, längst ned på södra Irland. Denna serverades med babybetor, libbsticka och fänkål. C som vanligtvis inte gillar anka tyckte att denna var väldigt god. Det räcker som förklaring. I glaset kom ett Nerojbleo från producenten Gulfi, på Sicilien, inte allt för långt i från Etna. En perfekt match igen!
Skeaghanore duck
Ett bättre rött från Sicilien
Dessert

Som avslutning kom en miso- och vaniljmacaron samt en med rabarber
När vi lämnade restaurangen kl 20:00 var den fullsatt sedan länge. Det är inget som förvånar mig och jag rekommenderar absolut ett besök om du är i Belfast. Det skall avslutningsvis nämnas att servicen var helt fläckfri och mycket trevlig.
Fullsatt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar