fredag 9 oktober 2015

Mini Bar - Innovativt, högklassigt och prisvärt i Lissabon

Typ av måltid: Middag
Plats: Lissabon, Portugal
Datum: 4 september 2015 

Bäst: Foie Gras Bruschetta & Algarve prawns in ceviche.

Guide Michelin: - 
The World's 50 best: - 
Övrigt: José Avillez har flera restauranger där Belcanto (**) har flest Michelinstjärnor.
Webbsida: http://www.minibar.pt/en/

När jag var på jobbresa i Portugal för ett par veckor sedan bestämde jag mig för att ta ledigt en dag i samband med resan och bl.a. utforska Lissabons gastronomiska scen. Efter lite research bokade jag 1-stjärniga Eleven och Mini Bar, en gourmetbar av den ende 2-stjärnige kocken José Avillez. Mr Avillez har en gedigen bakgrund från bl.a. El Bulli.

Mini Bar är en informell anrättning. Många bord delar samma soffa på ena sidan bordet och gästerna sitter väldigt nära varandra, även om det är olika sällskap. Lite diner-känsla. Jag blev hänvisad till mitt bord och valde ganska snabbt "Epic Menu", en carte blanche. Jag fick förklarat att middagen är uppdelad i 5+1 akter.
Exteriör
Epic Menu - Ingen aning vad som kommer serveras
Drink innan maten
1st ACT
Dags för maten och akt 1. Först ut kom en "Green Apple and Spearmint Margarita". En läcker servering - en bit Granny Smith-äpple med tydlig tequila/Margarita-smak. Otroligt krispigt och vansinnigt gott. Vilken start!
Green Apple and Spearmint Margarita
2nd ACT
Akt 2 bestod av fyra smårätter: 

  • El Bulli Olives 2005 XL-LX size (de fantastiska kollapsande oliverna som jag tidigare smakat på Bodega 1900 hos bröderna Adria och som José Avillez lärt sig på El Bulli) 
  • Algarve Prawns in ceviche (underbar rätt med fantastisk spänst i räkan som serverades på en lime med koriander) 
  • Tempura avocado with dehydrated kimchi, coriander sprouts, lime & lemon (hetta, krispighet och mjukhet - himmelskt gott!) 
  • Beef croquettes and mustard emulsion - mört och fint! 

El Bulli olives 
Algarve Prawns in Ceviche 
Beef Croquette & Tempura Avocado
3rd ACT
3e akten startade med en av de härligaste rätter jag ätit på länge: "Bruschetta" with foie gras confit, parmesan, honey drop fig and balsamic. En krispig botten, ett tunt lager av foie gras, riven parmiggiano uppepå och fikon + balsamico. Så enkelt, men så otroligt gott. 10/10 i min bok.
Bruschetta foie gras
Andra rätten i 3e akten var Smoked mackerel, apple and celery salad. En spektakulär rätt som serverades under en glaskåpa. Mycket rök, hög syra och härlig fantasti.

Sist ut i tredje akten var två tartarer, en tonfisk och en biff. Bägge med delikat asiatisk touch.
Två tartarer i strut
 4th & 5th ACT
I fjärde rundan kom en Hot and cold of  escabeche codfish with raspberry vinegar. En krämig och frasig fish n chips-liknande anrättning. Som 5e akt kom JA Burger with small potatos - en liten och underbar burgarslider  med chilimajo. En av de bättre jag ätit
Codfish
JA-Burger
JA-Burger
Isolated ACT
Här börjades det med en Chocolate cone in 3 textures. Choklad i tre former: mousse, choklad och rånet. Krispigt, kraftigt, kallt! 
Chocolate cone
Sist serverades Lemon Lime Globe - en grön boll med yuzu-mousse. Bitter med hög syra, mjuk och härlig. Den höga syran avrundade hela middagen mycket bra. 
Lemon Lime Globe
Lemon Lime Globe
Mini Bar är en av de absolut trevligaste restauranger jag varit på. De lyckas kombinera innovativ matlagning och presentationer med en särdeles hög gastronomisk nivå. Att dessutom pris/värde-relationen var otroligt bra gör att restaurangen kvalificerar sig till en ny riktig favorit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar