söndag 20 mars 2016

Agrikultur - Säsongsbaserad fullträff i Vasastan

Typ av måltid: Middag
Plats: Vasastan, Stockholm
Datum: 18 mars 2016 

Bäst: Jordärtsskocka, vedugnsgrädde & grönpeppar
Guide Michelin: - (Nyöppnat)
The World's 50 best: - 
Övrigt: Öppnade januari 2016. 23/25 i DI. 4/5 i DN. Filip Fastén, Årets Rising Star 2016 White Guide & Årets Kock 2014

Webbsida: http://www.agrikultur.se/

Jag har följt Agrikultur långt innan öppningen i januari. Jag har flera gånger varit på väg att boka bord, men ringt utanför telefontiderna. Men i fredags var det dags! (Och nu har de dessutom fixat onlinebokning). Spänningen var stor och förväntningarna väldigt höga. De första recensionerna har skvallrat om en mycket bra upplevelse.


Agrikultur ligger på Roslagsgatan, i Chez Bettys gamla lokaler. Det är ganska trångt, men en välkomnande och härlig atmosfär. Vita dukar, men samtidigt informellt med besticklåda på borden. Jag blir visad till vårt bord, men frågar om vi kan få sitta i baren istället. Där sitter redan 3 gäster vid de 4 platserna och vi blir frågade om vi kan tänka oss sitta lite trångt, vilket vi givetvis accepterar. I en så liten lokal med ett öppet kök är barplatserna något extra.

Bord

I baren blir vi omhändertagna av Filip Fastén (Årets Kock 2014 & White Guide Rising Star 2016), tidigare på Frantzén och nu en av delägarna till Agrikultur. Han sköter stora delar av vår servering och vi pratar om allt från matlagningstekniker till olika stål i knivar och diverse örter. Mycket ödmjuk och trevlig.


Det serveras en fast meny med 4 rätter, plus ett tilltugg, en buljong och bröd. Efter desserten även en liten småkaka. Menyn, som ändras dagligen, bestod kvällen i fråga av:


Mat:

  • Tilltugg - Dumpling på rotselleri (om jag minns rätt)  
  • Buljong på rostad vitkål, gräslök och en lökkräm
  • Rågpita med Järna-smör: vansinnigt gott smör och nybakt pita
  • Rökt ål med kålrabbi, ramslök och pepparrot: Delikat ål. Egentligen är jag inget fan av ål, men denna var väldigt god.
  • Nässlor, fjällko och lök med en ärtpuré: Härlig konsistens på den 11-åriga fjällkon
  • Jordärtsskocka, vedugnsgrädde och grönpeppar: En helt ny och svårbeskrivbar upplevelse. Kvällens bästa och mest överraskande rätt. En av de godaste rätterna jag ätit på länge. Perfekt konsistens på skockan, nötig smak av grädde men samtidigt fräsch.
  • Tillägg: Herrgårdsost, 46 månader
  • Körbär, mandel, gräddglass och kamomill: Syrligt och crunchy.
  • Småkaka
Dryck:
  • Till maten: Savennières, Clos du Papillon, Loiredalen, 2008. Chenin Blanc. Lagrat med fantastisk komplexitet.
  • Till desserten: Keller Beerenauslese, Riesling, 2013. Sött men samtidigt frisk och spänstig syra. En riktig favorit!
  • Digestif: Hernö-gin, Limited edition. Vi blir övertygade att prova en riktigt bra gin. Och herregud så god! Hernö Limited edition. Otroligt len, med avslutande touch av rosenblad. 
Jag gillar verkligen Agrikulturs gastronomi. Flera av rätterna tillagas på något sätt i den stora vedugnen, som upptar en betydande del av lokalen. Någon sous vide syns inte till. Stilen är säsongsbaserad med fokus på hållbarhet. Jag får en farm to table-känsla med en nynordisk touch. Syra-balansen i rätterna är alldeles förträfflig och det blir aldrig att för mycket syra.

615 kr för menyn är väldigt prisvärt. Stället är inbjudande och medarbetarna mycket trevliga. Hit kommer jag gärna igen.
Dumpling på rotselleri


Rostad vitkålsbuljong
Pitabröd med Järna-smör
Till maten 


Tillagning av ål

Ål, ramslök & pepparrot
Nässlor, fjällko & lök
Sista touchen: mala rostade sesamfrön
Jordärtsskocka, vedugnsgrädde & grönpeppar
Herrgård, 46 månader 
Till desserten

Körsbär, mandel, gräddglass & kamomill
Småkaka
Hernö Gin, Limited Edition
Tack för denna gång

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar