söndag 24 april 2016

Imouto - Sushiparadis i omakasebaren inne på Esperanto

Typ av måltid: Middag
Plats: Stockholm
Datum: 19 mars 2016 

Bäst: Havskatt med uer-lever och ramslök
Guide Michelin: * (för Esperanto)
The World's 50 best: - 
Övrigt: Öppnade. 24/25 i DI. 4/5 i DN. 

Webbsida: http://www.imouto.se/valkommen/

Överraskningsmiddag i mars. Taxin stannade på Kungsstensgatan utanför Sayan Isakssons restauranghus, och jag förstod omedelbart att det var dags att testa nya Imouto, Omakasebaren inne på Esperanto. 

Välkommen
Sayan Isaksson är en av Sveriges absolut bästa kockar och Esperanto är hans bästa krog. De andra krogarna, Shibumi och Råkultur, är också väldigt bra. Esperanto har blivit utsedd till Sveriges bästa krog och har en stjärna i Guide Michelin sedan flera år. Imouto är en liten sushibar, som ligger inne i Esperanto, i en hörnet av lokalen. Det finns 9 platser och känslan är intim. Två kockarna både lagar all mat och serverar, mitt framför ögonen på gästerna. 

Det serveras en Omakase-meny, dvs en avsmakningsmeny med kockens val. Menypriset är 1250 kr och jag räknade det totalt till 22 serveringar. Eftersom det är Omakase, serveras varje bit enskilt, en efter en. Det blir således en middag där varje sushi-bit får unik uppmärksamhet. Råvarorna är i mångt och mycket fångade i Norden.


Middagen höll rakt igenom en vansinnigt hög klass. Jag förstår varför DI Weekend nyligen gav Imouto 24/25 varav 10/10 för maten.


Ett exempel på den väldigt höga kvaliteten: det kom in en stor skål med levande havskräftor. En av kockarna ser till att dessa, en och en, inte längre lever. Skalar dem varsamt och lägger stjärtarna åt sidan. En stund senare läggs stjärtarna upp på en behållare med små hål under. Sakta hälls mycket hett vatten över havskräftorna, som "skållas" och då expanderas en aning. De delas på mitten och läggs på ris. Därefter bränns de lätt med en brännare och varje gäst serveras 2 bitar (1 havskräfta per gäst). Otroligt delikat!


Till en annan rätt används hjärnan från havskräftorna och blandas med kind från uer och gös. Fantastiskt. En av appertizerna var en Egg custard (Chawanmushi) med finsk störkaviar. Delikat. Bland sushibitarna fanns många favoriter, bl.a. råräka och den halmrökta gösen.


I slutet av måltiden tillfrågas gästerna vilken bit som önskas en gång till. Jag valde havskatt med uer-lever och ramslök. Underbar kombination!


Barprylar
Baren
Kvällens meny
Imouto är en sann upplevelse av högsta klass. Service, kvalitet på råvaror och intimitet i baren är nyckelfaktorer som gör ett besök till Imouto något alldeles extra! Hit kommer jag gärna tillbaka.

Otsumami:
Chawanmushi, finsk störkaviar
Torkat äpple, bakad äggplanta, svart miso
Piggvar i mjölkskinn
Piggvar i mjölkskinn
Fiskskinn, vispad havsmaräng, frasig fiskfond
Sashimi på handdykt pilgrimsmussla
Försiktigt värmd silkestofu, svampte

Sushi:
Abborre
Havsabborre/Seabass
Uer
Havskräftor
Havskräftor
Skålla havskräftor
Råräka
Kvällens ungerska vin
Sushi med nyligen levande havskräftor
Röding
Forellrom
Lax
Blandning av hjärna från havskräfta, kinder från uer och gös
Favorit: Havskatt, uer-lever och ramslök
Hjärna av havskräfta, kinder från uer och gös, forellrom, matcha-te
Dessert:
Dessert  - Croque-en-bouche med adzuki och misokola
Mjölkglass

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar