torsdag 22 september 2016

Daniel Berlin (*) - Familjär fullträff på Österlen

Typ av måltid: Middag
Plats: Skåne Tranås, Österlen
Datum: 19 augusti 2016 

Bäst: Den gastronomiska balansen och den fläckfria och familjära servicen.
Guide Michelin: *
The World's 50 best: #93 

Webbsida: http://danielberlin.se

Förväntningarna var mycket höga när jag redan i våras satt redo på hemsidan, 10 min innan bokningen skulle öppna för höstens platser. Snabb som en vessla fick jag 4 platser till en fredag i augusti.

20 minuter norr om Ystad på den österlenska slätten ligger den prisbelönta Daniel Berlin Krog. Vi ankomst hälsar Daniel välkommen med handslag utanför restaurangen. Alla de 16 platserna samt chambre separee är förstås fullsatta.

Vi bjöds på en resa av närodlade och synnerligen välförädlade råvaror. Under middagens gång, som totalt pågick i nästan 5 timmar, gick vi två gånger ut från matsalen. Först för att dricka varm äppelmust i trädgården och för att ta en paus från middagen. Som avslutning serverades kaffe och godsaker i det inredda växthuset.

Två saker tycker jag särskilt gör Daniel Berlin till en av Sveriges sannolikt absolut bästa restaurangupplevelser:
  1. Det finns en ytterst avvägd och synnerligen träffsäker balans mellan nynordisk matlagning med speciella ingredienser (Knöltång, trånkrabba, skott av oxel) och konsten att alltid sätta den goda smaken i absolut centrum. Toppklass!
  2. Den familjära och avslappnade stämningen. Daniel Berlins mamma och pappa är serverar mat och vin. Alla på restaurangen fick oss verkligen att känna oss bekväma och välkomna. Inte ett uns av stelhet!
Några favoriträtter under kvällen: Jäst pannkaka och pepprig rot, fågellever med rostad kastanj & kanel, varminlagd äggula, rotselleri och äggvita med rosmarin och kärnmjölk. 

Daniel Berlin Krog är helt enkelt en fantastisk upplevelse där många av rätterna var synnerligen unika, intressanta och vansinnigt goda. Högsta betyg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar