fredag 1 maj 2015

Volt (*) - Naturligt, enkelt och nära hos Stockholms senaste Michelinstjärna

Typ av måltid: Middag
Plats: Stockholm, Sverige
Datum: 21 mars 2015

Bäst: Rotsellerin, hjorten, mandeldesserten
Guide Michelin: *
The World's 50 best: 
Övrigt: Plats 31 i White Guide, 5/6 i SVD
Webbsida: http://www.restaurangvolt.se

C tog ut mig på överraskningsmiddag till ett av få ställen i Stockholm som jag tänkt länge att jag velat prova, men ändå inte besökt - Restaurang Volt. 

På sin hemsida skriver restaurangen: I vårt kök vill vi arbeta nära naturen, ett rejält kliv bort ifrån det industriella. Kort meny med råvaror och produkter från skog, hav och åker. Naturligt, rakt och ärligt. Producenterna vi samarbetar med delar vår vision om att respektera naturen, följa årstidernas gång samt att ständigt vara i rörelse framåt! 

Konceptet känns igen från ett antal högkvalitativa ställen jag besökt senaste året. Enkelhet, närhet, råvaruperfektion. Vissa likheter syns bl.a. på Noma (har inte publicerat bilder från augusti än), hos Vollmers i Malmö, Gro på St Eriksplan och min favorit Atelier Amaro i Warszawa. Eller varför inte Mathias Dahlgren. Presentationen, med endast nämnda råvaror, känns också igen: Kalv, svartkål, alger

Värt att nämna är att Volt fick en stjärna i Guide Michelin 2015 och är därmed det senaste Michelinstjärniga tillskottet på Stockholms restaurangscen.

Väl på plats på Kommendörsgatan på Östermalm blev vi varmt välkomna i den lilla, ganska svagt belysta lokalen. Vi blev till att börja med serverade en biodynamisk champagne från Lassaigne som en god vän överraskat oss med att förbeställa. Vi tittade igenom menyn och valde det stora paketet, 6 rätter (finns 4 eller 6 rättersmeny att välja mellan).
Exteriör
Meny
Interiör
Först kom lite snacks: bovetechips, syrad grädde och rökt torskrom. Syrligt och gott. Därefter lite surdegsbröd på råg med jungfrusmör. Delikat!
Bovetechips, syrad grädde, rökt torskrom
Konst
Surdegsbröd på råg, jungfrusmör
Till rätterna, i tur och ordning:

  1. Röding, mjölksyrad morot, lök. Till detta ett ofiltrerat, ej svaveltillsatt naturvin från Alsace (alla viner var naturviner). Rödingen var en härlig skapelse med friterat skinn till. Hög syra. Fräscht och gott! Vinet var välavvägt till maten och betydligt bättre än för sig själv. 
  2. Solrosfrön, potatis och torkad alg. En varm kräm med potatischips som smakade väldigt naturligt. Krispigt och lent. Bra motsatser! Till detta naturvin nummer 2: Partida  Creus SP från Katalonien. Smaken påminde om torr, jäst äppelmust. Mycket bra!
  3. Kalv, vitkål, ostron. Ramslök smaksatt med ostron. Grillad vitkål för krisp. Till detta Salmonido, ett Pinot Noir från Granada med en färg som påminde om fisken på etiketten. Igen, en väldigt välkomponerad rätt med ett särdeles passande vin.
  4. Rotselleri, konserverad svamp. En favorit. Perfekt tillagad rotselleri med Karl Johan-svamp, mycket syra och en utomordentlig konsistens. Det biodynamiska vinet från Piemonte vägde förstås upp rätten perfekt.
  5. Hjort, svartrot, gröna enbär. Otroligt mört kött! Härlig syra från svartroten och konsistenskontrast med ett krispigt flarn av gröna enbär och spelt. I glaset serverades naturvinet Highway 8, som på ett sätt kan liknas vid en mousserande blåbärssoppa, som beskrivningen till trots verkligen föll mig i smaken och mötte maten på ett angenämt vis.
  6. Mandel, rökt kola, körvelfrö. En sagolik dessert med 4 olika smaker och dimensioner. Med det härliga Reciotovinet från Italien blev det en perfekt avslutning.

Jospeh Frick, Pinot Gris, Alsace
Röding
Katalanskt naturvin
Solrosfrön, potatis, torkad alg 
Lax-vinet
Kalv, vitkål, ostron
Salmonido
Toalettapet
4e vinet
Rotselleri, konserverad svamp
Ofiltrerat vin från Anjou, Loire. 
Vin nature
Hjort, svartrot, gröna enbär 
Mandel, rökt kola, körvel frö
Kanderade örter
Sockerkaka
Viner
Efter middagen bjöds vi på kanderade örter (tror jag det var) och en underbar sockerkaka.

Restaurang Volt är en väldigt bra krog. Servicen är personlig och trevlig, skärpt men med humor. En perfekt kombination. Maten är av Michelinstjärneklass. Middagen blev bara bättre ju längre den höll på - mina favoriter var sellerin, hjorten och mandeldesserten. Vinerna sticker ut och är naturviner eller biodynamiska allihopa. Kul med ett ställe som går all in på detta. 

Jag kommer lägga till Volt till ett av de ställen jag rekommenderar när jag får frågor om högklassiga restauranger i Stockholm som inte kostar skjortan. Dessutom ett stort plus att menyn ändras ofta.

lördag 18 april 2015

Yuc - Tacofiesta på Odenplan

Typ av måltid: Middag
Plats: Stockholm, Sverige
Datum: 27 mars 2015

Bäst: Crudo - Koreansk tartar-taco
Guide Michelin: -
The World's 50 best: 
Övrigt: Helt nyöppnat 
Webbsida: http://yuc.se


Nästa stora trend i Sverige (efter burgare) kommer säkerligen bli tacos! Vissa inbitna menar säkert att denna trend redan är en trend i Sverige, men i nivå med burgare är den nog inte än. För några veckor sedan åt jag en underbar lunch på Little Meats i Göteborg. I slutet av januari öppnade Melkers nya Publico. I New York i januari var min svåraste bokning att lösa det nya och überhypade Cosme och många andra relativt nya ställen i matstaden nummer ett jobbade också med tacos. Så, igår besökte jag Stockholms senaste tillskott inom denna kategori. 

Yuc ligger vid Odenplan i Stockholm och öppnade 4 mars. Jag läst en artikeln i Nöjesguiden för någon vecka sedan och blev sugen att testa. 


Väl på plats på fredagskvällen var det väldigt mycket folk. Första delen av restaurangen är en stor bar med en skön AW-stämning. Där går det också att äta, men inga bordsreservationer. I ett hörn stod en DJ, framför vilken det spontandansades lite då och då. Efter att ha gått igenom första delen kom vi fram till delen där gäster med bordsreservationer sitter. 


Vi fick ett varmt välkomnande och hjälp av flera olika medarbetare. Efter att ha tittat igenom menyn bestämde vi oss för ett par rätter vardera, samt några att dela på. Till maten dracks Riesling, Chardonnay och mexikansk öl.

Entré
Bar-delen med ej bokningsbara platser
Menyn
Interiör
Vi tog flera olika sorter: mjukt bröd, med hårt bröd och sides. Några kom inte med på bild. De som kom med på bild:
Aguacate - Sotad avokado med rostad jalapeño
Barbacoa - Långkok på högrev
Camote Frito - Friterad sötpotatis med chimichurri och valentinacreme
Pollo Loco - Dubbelpanerad kyckling med jalapeñocheddar
Crudo - Koreansk bifftartar med valentinacreme
Dulce Cajeta - Dulce de Leche-glass med manjar
Yuc är ett riktigt trevligt med härlig stämning, bra service och schyssta priser samt trevlig personal. Råvarorna är bra och menyn lagom stor. Ljudnivån är hög och stället passar inte bara som restaurang, utan även för att ta ett par glas eller drinkar. Känslan är att en perfekt kväll på Yuc är att börja äta med ett gäng vänner och sedan fortsätta med en AW och en fiesta. Jag kommer tillbaka!

måndag 23 mars 2015

Le Bernardin (***) - Otrolig lunchdeal på förstklassig fisk- och skaldjursinstitution

Typ av måltid: Lunch
Plats: New York City, USA
Datum: 22 januari 2015

Bäst: Tonfisktartaren, brödet & servicen
Guide Michelin: ***
The World's 50 best: 21 
Webbsida: http://le-bernardin.com

En av de allra bästa gastronomiska "dealerna" i New York är nog att ta en lunch på 3-stjärnigt Michelinbelönade Le Bernardin. Krogen har länge ansetts som en av de bästa i världen, en av de absolut bästa i Nordamerika och som New Yorks bästa fisk- och skaldjursrestaurang. Mycket av maten är väldigt enkel och lätt tillagad (barely cooked hette min ena rätt, och den andra var en tartar...), men samtidigt vansinnigt god!
Exteriör
Varför är det då en bra deal att gå på ett ställe där  det går att välja mellan 4-rätters för USD 140 och avsmakningsmenyerna kostar USD 205-260? Jo, på lunchen, i loungen (som är belägen bredvid matsalen, endast med några genomskinliga skynken emellan) kan man välja en meny som heter City Harvest (som också skänker USD 5 till hemlösa i NYC). Menyn kostar USD 45 och innehåller tre rätter. Det går att välja mellan 2 förrätter, 2 huvudrätter och 2 efterrätter. I loungen kan man sitta till bords eller i baren.
Loungen
Vacker meny
City Harvest menu
Enkelt men elegant
Jag valde tonfisktartaren, den knappt tillagade laxen och det långrostade äpplet med kanelglass. Men först kom lite bröd. Och inte lite heller... Minst 4 gånger under lunchen kom de extremt uppmärksamma servitörerna till bordet med 8 olika brödsorter att välja mellan. Små konstverk. Som host vilket världsklassbageri som helst.
Vansinnigt gott bröd
Generöst nog erbjöd servitören mig att smaka på några olika vita för att välja ett glas. Det landade på en knastertorr Först ut: Tonfisk tartar med sötpotatischips och en chilivinägrett. En otroligt len tonfisk skuren i så små biter att det såg ut som en kaviar eller rom. Härligt spicy från chilin och krispigt från de söta och saltade sötpotatischipsen. En riktigt fullträff!
Tonfisktartar
 Andra rätten var en "Barely cooked organic salmon". Denna serverades med diverse intressanta tillbehör, så som lotusrot och korallticka. Laxen var otroligt ren i smaken. Shimeji-svampen på rätten var av en citrusliknade smak som knorrade tillrätten och gav lite lätt hetta. Härlig fasthet i lotusroten som gav bra konsistensvariation. I en perfekt värld kanske det även kunde varit något krispigt element. Allt i allt en extremt fin råvara och väldigt bra rätt.
Barely cooked organic salmon 
Avslutningsvis en god espresso och "Slow roasted apple, caramelized puff pastry & candle ice cream" - ett mjukt äpple med en torr underbar "äppelkaka", en syrlig vanilj-creme fraiche och en inte särskilt söt men vansinnigt god kanelglass. En toppdessert!
Vackert porslin
Slow roasted apple, candle ice cream
Efter lunchen blev jag erbjuden en runda i köket och pratade lite med pastry-chefen. Genomgående unga och mycket ambitiösa människor.

Le Bernardin är en extremt högkvalitativ restaurang där det dessutom är möjligt att göra ett riktigt kap under lunchtid. Rekommenderas mycket varmt!

söndag 22 februari 2015

Marta - Carbonarapizza och buffelmozzarellaeggs hos trendig "pizzeria" i NoMad

Typ av måltid: Frukost & lunch
Plats: New York City, USA
Datum: 22 och 26 januari 2015

Bäst: Prosciutto eggs 
Guide Michelin: -
The World's 50 best: 
Webbsida: http://www.martamanhattan.com

Danny Meyer. Kanske min nya idol? Han verkar onekligen ha en känsla för vad som skall lyckas inom restaurangvärlden. Meyer har varit med och startat bl.a. Eleven Madison Park (*** Michelin och utsedd till Nordamerikas bästa restaurang), Gramercy Tavern och Shake Shack (som nyligen börsnoterades). 

När jag läst att samme man stod bakom ett nyöppnat pizzaställe i NoMad, väcktes mitt intresse. Dessutom hade bl.a. Ryan Sutton skrivit om Carbonara Pie som en av årets bästa rätter i New York 2014.

Marta ligger i ett hotel på 29e gatan. De serverar frukost, lunch och middag. Jag gick dit för frukost första morgonen i New York.
Marta Washington Hotel
Interiör
Interiören var trevlig - högt i tak och trevligt, men enkelt möblemang. På frukostmenyn fanns mycket som lockade. Jag fastnade tillslut för en Eggs Prosciutto och Cappuccino.
Frukostmeny
Vackert porslin
In på tallriken kom en scrambleb eggs med smält buffelmozzarella blandat med äggen. Och några tunna skivor prosciutto till det. Detta var lätt de bästa scrambled eggs jag käkat! En vinnande kombination som jag kommer försöka kopiera hemma.
Eggs Prosciutto
Jag blev sugen på något mer att dricka och frågade servitören vad juicen "Green" innehåller. "Äpple, grönkål, fänkål, mynta" berättade den trevlige unge mannen. "En mycket nyttig juice". Juicen kom in och såg ut som koncentrerade alger. Oj, så grön tänkte jag... "For your health Sir. It's green, we don't joke around." Nej, inget skojande med det gröna!
Green
Mycket nöjd efter frukosten var det dags att spatsera runt i staden som aldrig sover, för att 
endast några timmar senare ta en lunch på 3-stjärniga Michelinkrogen Le Bernardin. Därav slips och kavaj!
Finklädd med långt skägg.

Sista dagen i NYC var jag tillbaka för att testa den i allmänhet omtalade pizzan, och i synnerhet varianten Carbonara Pie. Tänk dig en Pasta Carbonara (griskind, pecorino, svartpeppar), men med potatis istället för pasta. Voila! En väldigt vällagad pizza med fantastisk botten. Spännande smakkombination. 
Carbonara Pie
Nu har jag bara smakat en pizza på Marta och en på Roberta's, men jag håller nog ändå Brooklynpizzerian aningen högre. Bägge dock av mycket hög klass.
Pizzaugnar
 Varma rekommendationer till Martas, både för frukost, lunch och middag!
Vi kom hem stormen till trots.