söndag 18 oktober 2015

Pomme Crêperie - mysigt franskinspirerat krypin i norra Vasastan

Typ av måltid: Lunch/mellanmål/middag
Plats: Vasastan, Stockholm
Datum: Flera gånger under september-oktober 2015


Bäst: Pomme Vert
Guide Michelin: - 
The World's 50 best: - 
Övrigt: Nyöppnat
Webbsida: http://www.pomme.nu

På den lilla och lite undangömda Idungatan i norra Vasastan öppnade för ett par månader sedan creperiet Pomme. När jag passerade och såg stället kunde jag inte låta bli - jag var tvungen att prova!
Exteriör
Pomme Crêperie huserar i en gammal mjölkbutik, en halv trappa ned från gatunivå. Lokalen är liten, men väldigt mysig. Det finns tre crepejärn där härligheterna lagas och det erbjuds både galetter (matiga crepes) och crepes (söta). Galetterna lagas på bovetemjöl och det finns många olika fyllningar att välja på, både för galetter och crepes. I bakgrunden spelas fransk musik.
Meny
Interiör
Allt lagas på efterfrågan på något av de tre franska järnen. Om det inte är kö, så tar det uppskattningsvis 5-6 minuter att laga en galette eller crepe. Det går både att ta take away eller sitta ned i den mysiga lokalen.
Tillagning
Tillagning
Servering i take away-kon
Eller på tallrik

Min favorit av galetterna är Pomme Vert - med långlagrad prästost, sidfläsk, grönt äpple och färsk salvia. En härlig kombination med bra syra från äpplet. Men även Haga, med långlagrad prästost, rökt lax, avokado, rödlök, gräslök och gräddfil, är riktigt god!

På crepes-sidan har jag testat den tillfälliga varianten med rabarber, kanel och vaniljglass. Mums!

Galetterna kostar 95 kr, vilket känns som ett mycket rimligt pris för hantverket. Dessutom blir man mätt och belåten. 

Pomme Crêperie har blivit en ny favorit dit jag gärna återkommer. 

fredag 9 oktober 2015

Mini Bar - Innovativt, högklassigt och prisvärt i Lissabon

Typ av måltid: Middag
Plats: Lissabon, Portugal
Datum: 4 september 2015 

Bäst: Foie Gras Bruschetta & Algarve prawns in ceviche.

Guide Michelin: - 
The World's 50 best: - 
Övrigt: José Avillez har flera restauranger där Belcanto (**) har flest Michelinstjärnor.
Webbsida: http://www.minibar.pt/en/

När jag var på jobbresa i Portugal för ett par veckor sedan bestämde jag mig för att ta ledigt en dag i samband med resan och bl.a. utforska Lissabons gastronomiska scen. Efter lite research bokade jag 1-stjärniga Eleven och Mini Bar, en gourmetbar av den ende 2-stjärnige kocken José Avillez. Mr Avillez har en gedigen bakgrund från bl.a. El Bulli.

Mini Bar är en informell anrättning. Många bord delar samma soffa på ena sidan bordet och gästerna sitter väldigt nära varandra, även om det är olika sällskap. Lite diner-känsla. Jag blev hänvisad till mitt bord och valde ganska snabbt "Epic Menu", en carte blanche. Jag fick förklarat att middagen är uppdelad i 5+1 akter.
Exteriör
Epic Menu - Ingen aning vad som kommer serveras
Drink innan maten
1st ACT
Dags för maten och akt 1. Först ut kom en "Green Apple and Spearmint Margarita". En läcker servering - en bit Granny Smith-äpple med tydlig tequila/Margarita-smak. Otroligt krispigt och vansinnigt gott. Vilken start!
Green Apple and Spearmint Margarita
2nd ACT
Akt 2 bestod av fyra smårätter: 

  • El Bulli Olives 2005 XL-LX size (de fantastiska kollapsande oliverna som jag tidigare smakat på Bodega 1900 hos bröderna Adria och som José Avillez lärt sig på El Bulli) 
  • Algarve Prawns in ceviche (underbar rätt med fantastisk spänst i räkan som serverades på en lime med koriander) 
  • Tempura avocado with dehydrated kimchi, coriander sprouts, lime & lemon (hetta, krispighet och mjukhet - himmelskt gott!) 
  • Beef croquettes and mustard emulsion - mört och fint! 

El Bulli olives 
Algarve Prawns in Ceviche 
Beef Croquette & Tempura Avocado
3rd ACT
3e akten startade med en av de härligaste rätter jag ätit på länge: "Bruschetta" with foie gras confit, parmesan, honey drop fig and balsamic. En krispig botten, ett tunt lager av foie gras, riven parmiggiano uppepå och fikon + balsamico. Så enkelt, men så otroligt gott. 10/10 i min bok.
Bruschetta foie gras
Andra rätten i 3e akten var Smoked mackerel, apple and celery salad. En spektakulär rätt som serverades under en glaskåpa. Mycket rök, hög syra och härlig fantasti.

Sist ut i tredje akten var två tartarer, en tonfisk och en biff. Bägge med delikat asiatisk touch.
Två tartarer i strut
 4th & 5th ACT
I fjärde rundan kom en Hot and cold of  escabeche codfish with raspberry vinegar. En krämig och frasig fish n chips-liknande anrättning. Som 5e akt kom JA Burger with small potatos - en liten och underbar burgarslider  med chilimajo. En av de bättre jag ätit
Codfish
JA-Burger
JA-Burger
Isolated ACT
Här börjades det med en Chocolate cone in 3 textures. Choklad i tre former: mousse, choklad och rånet. Krispigt, kraftigt, kallt! 
Chocolate cone
Sist serverades Lemon Lime Globe - en grön boll med yuzu-mousse. Bitter med hög syra, mjuk och härlig. Den höga syran avrundade hela middagen mycket bra. 
Lemon Lime Globe
Lemon Lime Globe
Mini Bar är en av de absolut trevligaste restauranger jag varit på. De lyckas kombinera innovativ matlagning och presentationer med en särdeles hög gastronomisk nivå. Att dessutom pris/värde-relationen var otroligt bra gör att restaurangen kvalificerar sig till en ny riktig favorit.

lördag 19 september 2015

Ox - Säsongsbaserat och prisbelönt i Belfast

Typ av måltid: Middag
Plats: Belfast, Nordirland
Datum: 11 september 2015 

Bäst: Speltvete med sommartryffel och hummern

Guide Michelin: Rekommenderad (2 bestick)
The World's 50 best: - 
Övrigt: Menu Of The Year United Kingdom CATEY AWARDS 2015, Best Restaurant Ireland, FOOD&WINE Magazine Restaurant of the Year Awards 2014
Webbsida: http://oxbelfast.com/index.php

Under en bröllopshelg i Belfast hade jag fått tips om att besöka OX, som nyligen fått utmärkelsen Bästa Meny i Storbritannien av Catey Awards. Sagt och gjort.


Vid ankomst några minuter innan öppning låg ett lugn över restaurangen. Vi var det andra sällskapet på plats. Stilen interiörsmässigt och designmässigt är lite nynordisk - minimalt och enkelt.
Exteriör
Interiör
Köket innan servering

 Restaurangen har vanligtvis lunch och middag a la carte. Just lunchen verkar vara en riktig deal - £10 för en huvudrätt. Det hann vi dock inte med, så det blev middag. På fredagar och lördagar är det endast avsmakningsmeny tillgängligt. 5 rätter för £45. Vi blir även tillfrågade om vi önskar byta ut fiskrätten mot en för dagen tillgänglig hummer mot £5 tillägg. Vi tackar ja och får in bröd och smör. Smöret är fantastiskt!
Smör. Bröd.
Menyn är hemlig och personalen vill presentera rätt efter rätt. Först ut kommer vinet. Ett portugisiskt Alvarinho från Soalheiro för att ackompanjera första rätten: Pea, milk curd, red pepper caramel, radish, verbena. Mycket bra spänst i ärtorna. En lätt och fräsch förstarätt med bra syra. Vinet är välavvägt till rätten och ger vid första kontakt med smaklökarna en lätt söt touch, som samtidigt är spritsig och avslutar torrt. Märkligt? Inte direkt. Gott? Ja!
Vin 1
Rätt 1: Ärtor etc.
Andra rätten är Spelt, cauliflower, nasturtium, summer truffle. Krämigt speltvete/dinkel. Lent men samtidigt crunchy. En särdeles balanserad rätt där tryffel gav en underbar ton, utan att ta över hela rätten. Till detta ett 50/50 Cabarnet Sauvignon/Grenache från Provence. Ett vin med kraft, men inte så lång smak, som harmoniserade väl med rätten. Ett vin jag verkligen gillade.
Rätt 2: Speltvete och tryffel
Provence-vin i härlig stil
Nu dags för hummern! En halv grillad hummer med delikata tillbehör, inklusive bland annat zucchiniblomma. Här finns inte så mycket att säga annat än att den var galet god. Punkt. I glaset en lite, men endast lite, smörig/oljig chardonnay där 30% av druvorna legat på ekfat. Fran Languedoc, Frankrike. Ett mycket bra val till hummern.
Hummern!
Småsmörigt. Underbart.
Sista maträtten var en anka från Skeaghanore, längst ned på södra Irland. Denna serverades med babybetor, libbsticka och fänkål. C som vanligtvis inte gillar anka tyckte att denna var väldigt god. Det räcker som förklaring. I glaset kom ett Nerojbleo från producenten Gulfi, på Sicilien, inte allt för långt i från Etna. En perfekt match igen!
Skeaghanore duck
Ett bättre rött från Sicilien
Dessert

Som avslutning kom en miso- och vaniljmacaron samt en med rabarber
När vi lämnade restaurangen kl 20:00 var den fullsatt sedan länge. Det är inget som förvånar mig och jag rekommenderar absolut ett besök om du är i Belfast. Det skall avslutningsvis nämnas att servicen var helt fläckfri och mycket trevlig.
Fullsatt

torsdag 10 september 2015

Aloë - råvarufokus deluxe i villaområdet i Älvsjö

Typ av måltid: Middag
Plats: Älvsjö, Stockholm
Datum: 21 augusti 

Bäst: Rödingen, Langoustinen, Foie grasen...
Guide Michelin: - 
The World's 50 best: - 
Övrigt: Nyöppnat. Mästarklass, 82/100 i White Guide nyligen 
Webbsida: http://aloerestaurant.se


C ville överraska mig med en middag en fredag kväll och sa att vi skulle ses på T-centralen vid 17:45. När vi var på väg mot pendeltåget blev jag onekligen lite extra nyfiken. På tåget mot Tumba sa jag direkt: "Vi måste vara på väg till Långbro Värdshus". "Nej", svarade C bestämt och jag förstod faktiskt inte alls vart vi var på väg.

När vi hoppade av i Älvsjö och promenerat 10 minuter mot ett villaområde så trodde jag vi skulle hem till någon kompis eller kollega till C. Nejdå. 5 minuter senare, mitt bland alla hus, dök en typ av affärslokal upp. Såg ut som en trendig vintagebutik med blandade artiklar. På baksidan av samma hus var en annan entré, och där uppenbarade sig istället ett fantastiskt härligt rum, inrett med 40-45 platser, och högt i tak. I ena hörnet ett öppet kök. "Välkomna till Aloë".

Interiör
C berättade att hon läst på White Guides hemsida att det öppnat ett nytt stället utanför stan som skulle vara bra. Innan vi ens hunnit börja beställa konsulterade jag Google och insåg att restaurangen drivs av Daniel Höglander, bl.a. medgrundare till Esperanto (*), och Niclas Jönsson, senast från Lux. I en intervju i DN kan man angående kökets gastronomiska inriktning läsa: 

- Om man ska säga något om maten så är det att den kommer att vara en motreaktion på det nordiska för jag har aldrig förstått det eller tagit till mig det. Jag tycker att det är konstigt att käka gran och skit, förstår inte storheten. 



Råvarorna ska komma från det land där de är bäst för stunden, oavsett om det innebär andra sidan jordklotet.
– Jag anser inte att allting som är närproducerat alltid är det bästa smak- och kvalitetsmässigt. Därför struntar vi i det. 
Med denna research i bakhuvudet blev jag mycket nyfiken. Valet stod mellan 4 eller 7 rätter. Vi tog 7-rätters varianten (995 SEK) och jag tog ett dryckespaket (745 SEK) till.

Först kom lite appertizers, bl.a en kikärtspizza med kantareller, svampkräm och Parmigiano Reggiano. Även en appertizer med ägg, friterad kapris och sidfläsk: skummigt och salt men ändå fräscht.
Kikärtspizza med kantareller och Parmigiano
Dags för menyn. I ordning kom:

  1. Rå langoustine, Tahini, Yuzu och ingefära - En lätt violparfymerad smak, med tydlig citrus och krisp. Bittert. Underbart gott!
  2. Saltad och rökt röding med kaviar, potatis som sås - En vildfångad fjällröding, med störkaviar och picklad silverlök. Otroligt len och välbalanserad. En av de absolut godaste fiskrätter jag ätit i år!
  3. Gös Beurre noisette, kantareller och färska hasselnötter - Köttig fisk, härlig konsistens på de rostade färska hasselnötterna.
  4. Rå oxfilé, ostron & persilja, tempererad oxfilé, löjrom och rostad lök - Råa, tjocka bitar av oxfilé tillsammans med en perfekt tempererad oxfilé och löjrom. Matchat med ett mycket mineraligt och stort vitt vin från Etna.
  5. Foie gras, brässerad oxsvans, körsbär och tryffel - Helt enkelt riktigt jäkla gott! Flera av mina favoritråvaror.
  6. Majsanka "Nordafrikanska kryddor", yoghurt, plommon och stekjus - Starkt och mört. Mycket gott!
  7. Bakad choklad, pistage, bergamott och karamell - Desserten var också väldigt bra. Och innan dess en liten fördessert, en sorbet som jag inte minns innehållet i.

Maten matchades med utmärkt vin, sherry och madeira. Som om detta inte vore nog, även några små "munkar" att avsluta med.

Aloë är en riktigt trevlig upplevelse där man märker att det fokuserats på extremt bra råvaror. Lokalen lyfter verkligen restaurangen och det är kul att den ligger i ett villaområde i Älvsjö.

Rå langoustine

Österrikiskt Grüner Veltiner

Röding med störkaviar

Sherry till 

Gös

Vitt vin från Etna, Sicilien, till oxfilén

Oxfilé i olika former

Madeira

Foie gras, oxsvans

Pinot Noir från Santa Lucia Highlands, USA

Majsanka

Fördessert

Dessert

"munkar"


Öppet kök