lördag 21 december 2013

Vollmers - skånsk förträfflighet på Gamla Väster i Malmö

Typ av måltid: Middag
Plats: Malmö, Sverige
Datum: 27 november 2013

Mat: 9,0 av 10
Service: 8,5 av 10
Prisvärt: 8,5 av 10
Bäst: Kalvtartaren, brödet, desserten
Guide Michelin: - 
The World's 50 best : -
Övrig utmärkelse/rekommendation: White Guide 78/100, DI 21/25, Sydsvenskan 5/5
Webbsida: http://vollmers.nu

Efter att tidigare besökt Bloom in the Park, Bastard och Tryne till Knorr kändes Vollmers som ett ställe i Malmö som helt klart borde testas. En onsdag kväll när jag ändå var i stan passade alldeles utmärkt. 

Vid entrén hängde en galge med namnet Vollmers på, för att uppmärksamma familjens gamla herrekiperingsbutik i stan. En kul detalj.


Vi blev till att börja med serverade 4 appertizers, bl.a. en petit choux-liknande sak med svampfyllning och 1 styck stekt trattkantarell. Delikat start!
Appertizers

En av kvällens absoluta toppar var brödet. Helt makalöst gott. Det serverades om och om igen, alltid varmt. Tre stycken mindre "minibaguetter" där en var med fänkål, en brioche och en på kanadensiskt manitobamjöl, som är ovanligt proteinrikt. Till detta ett komjölkssmör och ett getmjölkssmör. Detta var lätt bland det bästa bröd och smör jag ätit!


Bröd och smör
Hos Vollmers kan man välja på 4, 6 eller 8 rätter. Vi gick för fyrarättersvarianten. Alla rätter har ett avstånd efter sig i menyn, vilket jag tolkar som hur långt ifrån Malmö och Vollmers som huvudråvaran är hämtad. Vi började med "Besök på Söderslätt - 3,6 mil", vilket var en kummel med bl.a. fänkål och ramslökskapris. En otroligt elegant fiskrätt, där ramslökskaprisen gav en härlig touch till den spänstiga fisken.
Kummel, fänkål, ramslökskapris
Den andra rätten ut hade jag redan på telefon med restaurangen fått höra skulle vara en speciell anrättning. "Ugglarp med omnejd - 4,7 mil" imponerade onekligen. Detta är en kalvtartar med krasse och persiljerot, serverad i ett märgben med en majonnäs över tartaren i benet. En otroligt god tartar, dött lopp med tartaren hos Adam & Albin.
Kalvtartar, krasse, persiljerot
Efter tartaren gav vi oss in på "Minnen från Svaneholm - 5,4 mil", vilket är en duva med jordärtsskocka och grönkål. Duva är vanligtvis inte en favorit. Jag valde det för ett tag sedan (på en restaurang jag inte minns) och tyckte det var sådär. Men denna var väldigt bra! Och med passande tillbehör, så som fantastiskt tillagad grönkål.
Duva, jordärtsskocka, grönkål
"Nu är det dags för pre-dessert" berättade servitören. Pre-dessert. Vilket härligt ord! Och vilken fantastisk predessert. Jag minns inte namnet, men det hela var en morotssorbetliknande sak, på en yoghurtklick. "Morotssorbeten" var fryst morotsjuice. En bra start innan desserten.
Pre-dessert
 Desserten i sin tur var "Godis från Kivik - 8,9 mil". En blandning av citron verbana-sorbet, Ingrid Marie-äpplen och skånsk pepparkaka. Alldeles makalöst gott. En toppdessert! Just Citronverbena fick jag även hos Adam & Albin och det var fantastiskt då också, denna myntaliknande ört.
Ingrid Marie-äpplen, citron verbena, skånsk pepparkaka 
Som om inte all mat och dessert var nog, det serverades förstås även petit fours efter maten. Menyn fick alla i sällskapet med sig i ett kuvert med sigill. 

Efter att ha besökt de flesta riktigt bra restaurangerna i Malmö (om man skall tro recensionerna) så är Vollmers min vinnare. En riktigt riktigt bra restaurang med trevlig servis, fantastisk mat och härliga viner. Hit kommer jag gärna tillbaka!

Andra recensioner:
http://www.sydsvenskan.se/mat--dryck/bong/raka-vagen-upp-i-toppskiktet/
http://www.di.se/artiklar/2011/11/2/krog-lyckad-nysatsning-pa-anrik-adress/

1 kommentar:

  1. Trevligt! Dit får man ta sig någon gång då när man är i Skåneland!

    SvaraRadera