söndag 22 februari 2015

Marta - Carbonarapizza och buffelmozzarellaeggs hos trendig "pizzeria" i NoMad

Typ av måltid: Frukost & lunch
Plats: New York City, USA
Datum: 22 och 26 januari 2015

Bäst: Prosciutto eggs 
Guide Michelin: -
The World's 50 best: 
Webbsida: http://www.martamanhattan.com

Danny Meyer. Kanske min nya idol? Han verkar onekligen ha en känsla för vad som skall lyckas inom restaurangvärlden. Meyer har varit med och startat bl.a. Eleven Madison Park (*** Michelin och utsedd till Nordamerikas bästa restaurang), Gramercy Tavern och Shake Shack (som nyligen börsnoterades). 

När jag läst att samme man stod bakom ett nyöppnat pizzaställe i NoMad, väcktes mitt intresse. Dessutom hade bl.a. Ryan Sutton skrivit om Carbonara Pie som en av årets bästa rätter i New York 2014.

Marta ligger i ett hotel på 29e gatan. De serverar frukost, lunch och middag. Jag gick dit för frukost första morgonen i New York.
Marta Washington Hotel
Interiör
Interiören var trevlig - högt i tak och trevligt, men enkelt möblemang. På frukostmenyn fanns mycket som lockade. Jag fastnade tillslut för en Eggs Prosciutto och Cappuccino.
Frukostmeny
Vackert porslin
In på tallriken kom en scrambleb eggs med smält buffelmozzarella blandat med äggen. Och några tunna skivor prosciutto till det. Detta var lätt de bästa scrambled eggs jag käkat! En vinnande kombination som jag kommer försöka kopiera hemma.
Eggs Prosciutto
Jag blev sugen på något mer att dricka och frågade servitören vad juicen "Green" innehåller. "Äpple, grönkål, fänkål, mynta" berättade den trevlige unge mannen. "En mycket nyttig juice". Juicen kom in och såg ut som koncentrerade alger. Oj, så grön tänkte jag... "For your health Sir. It's green, we don't joke around." Nej, inget skojande med det gröna!
Green
Mycket nöjd efter frukosten var det dags att spatsera runt i staden som aldrig sover, för att 
endast några timmar senare ta en lunch på 3-stjärniga Michelinkrogen Le Bernardin. Därav slips och kavaj!
Finklädd med långt skägg.

Sista dagen i NYC var jag tillbaka för att testa den i allmänhet omtalade pizzan, och i synnerhet varianten Carbonara Pie. Tänk dig en Pasta Carbonara (griskind, pecorino, svartpeppar), men med potatis istället för pasta. Voila! En väldigt vällagad pizza med fantastisk botten. Spännande smakkombination. 
Carbonara Pie
Nu har jag bara smakat en pizza på Marta och en på Roberta's, men jag håller nog ändå Brooklynpizzerian aningen högre. Bägge dock av mycket hög klass.
Pizzaugnar
 Varma rekommendationer till Martas, både för frukost, lunch och middag!
Vi kom hem stormen till trots.

3 kommentarer:

  1. Tjena! What's cooking?

    Jag har en bokat en resa till Prag för kommande vecka.
    (Så länge inte Norwegians strejk ställer till det)
    Har du några rekommendationer att testa?
    Högt som lågt!

    Senaste upptäckten är taleggiorisotto serverad med grillad radicchio.
    Härlig beska!

    Tack på förhand

    SvaraRadera
  2. Tjena Rickard,

    Sorry för supersent svar - har varit i Piemonte en vecka och druckit Barbaresco och åkt skidor.

    Om det inte är för sent, och om du har möjlighet, har en gammal vän till mig i Prag tidigare rekommenderat mig La Degustation (2* Michelin). Har inte varit där själv, men han är supernöjd med stället!

    Ha det fint!

    SvaraRadera
  3. Hej,

    Jag lider med dig, Din resa verkar ha varit en pina!

    Tack för tipset! Får testas vid en senare resa. Den här gången frågade jag mig fram på plats.
    Något som jag tror att du skulle uppskatta är Restaurangen Field.
    Det blev en av mina mest prisvärda och minnesvärda luncher senaste åren.
    Om jag hittat stället tidigare och rest med ”rätt” sällskap hade jag absolut gått dit på middag samma helg.
    Mer om dem kan du läsa på http://www.fieldrestaurant.cz/en/

    En annan härlig upplevelse var vinbaren Red Pif.
    Bra kök och en trevlig uppställning med viner på glas.
    Att servitören gick från skön till att dra glasen i golvet vid två tillfällen piffade bara upp stämningen.
    http://redpif.cz/en/

    Ser fram emot dina kommande inlägg.

    Skål så länge!

    /Rickard

    SvaraRadera