söndag 28 augusti 2016

Estimar - Eufori av havets läckerheter med tydliga El Bulli-spår

Typ av måltid: Middag
Plats: Barcelona
Datum: 8 april 2016 

Bäst: Tomatsalladen & Baby Squids
Guide Michelin: Nyöppnat
The World's 50 best: Nyöppnat 
Övrigt: -

Webbsida: http://www.restaurantestimar.com/


Inför mitt 10e besök i den katalanska huvudstaden frågade jag min vän Pablo från Matkonsulatet vad han rekommenderar. Han sa att han hade lite tips och lovade att fixa alla bokningar åt mig, i synnerhet då en av restaurangerna var väldigt ny och inte ens hade någon hemsida. Det var telefon som gällde. Det fanns heller ingen information på Tripadvisor, men de hade en Facebooksida. På denna sida ses bl.a. besök av bröderna Adria. 
Anonym bakgata i El Born
Restaurangen i fråga heter Estimar och ligger på en bakgata i El Born. Estimar drivs av Rafa Zafra, som är en av de mest unika kockarna från El Bulli-tiden och idag driver krogen Heart Ibiza med bröderna Adria. Rafa Zafra driver Estimar tillsammans med Ana Gotanegra, femte generationen i en fiskhandlarfamilj. Vid mitt besök har de haft öppet i två veckor, varav den första vecka endast för folk de känner. Jag känner att jag hittat något riktigt nytt, hett och unikt. Ganska omgående fick jag frågan hur jag hittat restaurangen.

Det är en liten restaurang med ett 20-tal platser. De flesta platserna är i samma rum som det öppna köket. Jag blir visad till ett av de 4 borden närmst köket. Där står Rafa Zafra bredvid en eufori av delikata skatter från havet. Jag får in lite havssniglar med chili och en Estrella.

Öppet kök
Dukning
Havssniglar
Jag fick menyn förklarad för mig och personalen var vänlig och lät mig beställa halva rätter om jag ville. Först rekommenderas lite smårätter och därefter någon form av fisk eller skaldjur. Smårätterna är uppdelade i raw, cured, steamed etc i olika sektioner.
Meny
För att äta med fick jag en pincett.
Pincett

Jag beställde ett ostron i Andalusisk stil, Crayfish carpaccio "Tribute to Bulli 1995", Pan fried razor clams with warm marinade, Breaded Chipirones Andalusian style, Monkfish & Tomato Sallad och desserten El Pijama de Estimar.

Ostronet var lätt tillagat med vitlök och persilja, härligt. Crayfish carpaccion len och komplex, enkel men ändå speciell. Toppad med juice från kräfthuvudet. 
Knivmusslorna (razor clams) kom tillsammans med olja, lök och morot. Helt galet mycket smak av alla ingredienser och en perfekt icke-seg konsistens på musslorna. Baby squids (Chiporones) var små och lättfriterade i mjöl och kikärtor. Aldrig har jag ätit squids med sådan konsistens. Inte en tillstymmelse till seghet. Enkelt men vansinnigt gott, särskilt tillsammans med bläcket.


Mokfishen var Jospergrillad (600 graders-ugn) med vitlök och olja. Köttig och elegant, men återigen enkel. Tomatsalladen jag beställde till fick mig att vilja emigrera till Katalonien! Svår att förklara.


Efterrätten bestod av kokosskum, ananas (frusen och fylld i en miniananas) och passionsfrukstjelly. Fräscht, fruktigt och luftigt! 

Oyster Andalusian style
Crayfish carpaccio "Tribute to Bulli 1995"
Razor clams with warm marinade
Baby Squids Andalusian style with it's own ink
Självklart Albarino till maten
Galet god tomatsallad 
Monkfish i Jospergrill
Dessertvin
Dessert
Estimar blev efter ett besök en av mina absoluta favoritrestauranger. En riktig toppmåltid i en härlig miljö, med bra service. Toppklass!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar