måndag 9 september 2013

Hedone (*) - franskinspirerad världsklassgastronomi av svensk f.d. jurist i London


Typ av måltid: Middag
Plats: London, Storbritannien
Datum: 24 augusti 2013

Betyg: 9,5 av 10
Service: 9,0 av 10
Prisvärdhet: 8,5 av 10
Bäst: Ostronen,  chokladdesserten med hallonpulver, den personliga touchen & vinerna
Nota: £ 590 (4 personer)

Guide Michelin: *
The World’s 50 best by San Pellegrino: #70 i världen
Övrig ranking/rekommendation: Andy Hayler: 18/20

C’s födelsedag och överraskningsresa till London. För 1,5 år sedan när jag jag första gången läste om Mikael Jönsson och hans restaurang Hedone (som på rekordkort tid fick en stjärna i Guide Michelin) blev jag sugen på att besöka hans restaurang. Och nu var det dags!

Vi blev varmt välkomnade i dörren och visade till det bästa bordet (som vi fick just för att det var en födelsedagsöverraskning) närmst det öppna köket.
Öppet kök hos Hedone
Gällande mat stod valen mellan en carte blanche (hemlig meny) och en avsmakningsmeny på 7 rätter (£ 65). Vi tog den senare, men valde ett par olika flaskor istället för vinmenyn.

Vi plockade omedelbart in en Drappier Brut Nature Zero Dosage Sans Ajout de Souffres. Zero dosage betyder inget tillsatt socker till vinet som man toppar upp med efter att jästfällningen skjutits ut ur flaskan). I tillägg är champagnen helt utan tillsatt svavel, vilket verkar vara en ny het trend i vinvärlden.
Zero dosage-champagne från Drappier
Innan menyn serverades kom 3 små läckra appertizers. 
Appertizers
Därefter började det tunga artilleriet. Första rätten var ostron. Och inte vilka ostron som helst, utan de godaste jag någonsin ätit, utan någon som helst konkurrens. Varför? Kombinationen med en “äppelsufflé” av Granny smith-äpplen som ostronen låg uppepå. Gudomligt gott. 10/10 för ostronkategorin.
Poached Cornish rock oysters, Granny Smith, shalottenlök
Andra rätten var en “sallad” med tomater, senap och yoghurt sorbet, läckert serverat på en speciell tallrik. Smakskombinationerna var väl tillämpade och passade utmärkt tillsammans. Tänk att en sallad kan vara så god!
Medelhavstomater, senap, dill och yoghurtsorbet
Nästa rätt var en av de läckrare: Handfiskad pilgrimsmussla från Skottland, tillagad i sin egen “juice”. Väldigt ren smak. Fantastisk råvara!
Hand dived Scottish scallop
Raviolin innehöll flytande parmesan och serverades med lökskum och pancetta. Annorlunda,  men en häftig lek med konsistens och smak.
Ravioli med flytande parmesan
Till kommande huvudrätt valdes en mycket trevlig Cotes du Rhone.
Vin
Väljer vin tillsammans med ägaren Mikael Jönsson
Vi var tre som valde ripa med rökt potatis, svartvinbär, foie gras och enbär till huvudrätt. Den fjärde tog lamm med saffransrisotto. Efter en liten samtalsstund med Mikael förstod jag att  ripan var en rätt som de endast serverade några veckor under året, vid säsong. Lyckligtvis var vi där vid denna period. Den skotska ripan var en annorlunda upplevelse för att vara fågel. Lite mörkare i köttet och en mer komplex smak. Mycket gott!
Lammet, som jag smakade av, var troligen det godaste lamm jag ätit någonsin.
Ripa med rökt potatis och foie gras
Lamm med saffransrisotto
Nu dags för desserterna. Vi blev tillfrågade om vi önskade ost. Självklart gjorde vi det. Starka saker: fyra fransmän och en schweizare.
Ost
Till desserterna tog vi, på rekommendation, in en flaska Banyuls. Det är ett franskt, rött dessertvin. Lite portvinsliknande, men ändå inte. Mycket gott!
Franskt dessertvin
Första desserten var några få blåbär med en rosmarinsorbet. Så enkelt, så gott. Hade önskat lite större portion dock.
Blåbär med rosmarinsorbet
Avslutningen var inte heller den att leka med. En varm chokladkreation med hallonpulver och passionsfruktgele samt madagascarvaniljglass.
Varm choklad med hallonpulver och vaniljglass
Extragott
Totalt sett levde Hedone upp till alla högt ställda förväntningar och överträffade till och med dessa. Mikael Jönsson är en mycket ambitiös och fantastiskt duktig kreatör och krögare.

Besöket på Hedone var en av mitt livs absolut bästa måltider. Lätt topp 3.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar