lördag 21 september 2013

Tryne till Knorr - bohemisk fantasti


Typ av måltid: Middag
Plats: Malmö, Sverige
Datum: 13 september 2013

Mat: 7,5 av 10
Prisvärt: 9,0 av 10
Bäst: De långbakta rödbetorna, det torkade oxhjärtat och vinerna
Nota: 695 SEK/person. 

Guide Michelin: -
The World's 50 best by San Pellegrino: -
White Guide: -
Webbsida: http://www.trynetillknorr.se

Kongressvecka i Malmö och en kväll utan planerad middag med jobbet. Passade på att träffa Davvan och föreslog middag. Eftersom jag sedan tidigare besökt de mest intressanta ställena i Malmö (Bloom in the Park och Bastard) ville jag prova något nytt och föreslog nyöppnade Tryne till Knorr. På förhand var det väldigt svårt att veta vad vi kunde förvänta oss av restaurangen. Hemsidan är sparsmakad. Den består av en bild som Agnes, som driver restaurangen tillsammans med Robin, målat och tagit ett foto på. Det enda man kan läsa är:
"Måndagar har vi stängt. Tis-sön öppnar vi när vi är redo. Typ runt 16-17. Stänger när vi är klara, någon gång mellan 23-01. Händer att vi har stängt då och då. Kan vara för att vi gör gästspel, är trötta eller är på inspirationsresa. Händer inte så ofta men när det händer så skriver vi det på facebook."
Däremot hade jag läst på en trevlig blogg om stället och vågade därför chansa. Och chansningen visade sig inte bli en chansning, utan ett säkert kort.
Vi välkomnades till ett fint litet bord i den bohemiska lokalen, som ligger vägg i vägg med en sexleksaksbutik. Till bords insåg vi att vi hade olika servetter samt att de små dricksglasen på vårt bord såg annorlunda ut än de på bordet bredvid. Agnes berättade att de fått dem från mormor eller farmor.
Dukning
Vi tittar på den svarta griffeltavlan (som ändras ofta) på väggen och bestämmer oss snabbt för att köra på den blinda menyn - 5 rätter för 400 kr. När kommer det hända i Stockholm för såhär pass bra mat?
Meny
Vi får höra att just nu är det mycket grönt på menyn. Men ändå en del kött också. Vi tar en titt på vinlistan.
Munskänkarn tittar efter vin
Efter lite diskussion med Agnes bestämmer vi oss att gå för en eklagrad bourgogne. Vi var sugna på vitt. Det visade sig vara ett alldeles utmärkt val. Alla vinerna på menyn är naturliga. Detta var ett av de bättre bourgogne jag druckit på senaste tiden.

Mums
Innan maten kommer lite hembakt bröd med ett smör där jag tror det var blandat vanligt smör och rökt smör, om jag inte minns helt fel. En annorlunda och spännande kombination. Tummen upp från smörfanatikern.
Bröd & smör
Första rätten som kommer till bordet är en långbakade rödbetor som serveras med hallon, cocktailtomater, fet yoghurt och en vinegrätt/dressing jag inte minns helt vad den innehöll. Vi blev bägge lite chockade av storleken på rätten, med tanke på att fyra till skulle komma. Kombinationen av smaker var för mig ovanlig och mycket intressant. De långbakade rödbetorna blev lite sötare i smaken än vanligt och dessa passade utmärkt med den sura, feta yoghurten och hallonen. Detta skulle efter måltidens slut visa sig vara min favorit på menyn för denna kväll.
Långbakade rödbetor
Rödbetornas entré och sedermera intåg i magen gjorde oss förväntansfulla inför nästa rätt. Detta visade sig vara en tartar på oxhjärta, serverat med bakad broccoli, lök och hallon. Jag gillar tartar men är inte överförtjust i det. I synnerhet inte när det består av inälvor. Rätten var hur som helst väldigt vällagad och absolut god, men portionen var lite för stor. Halva hade räckt för mig.
Tartar på oxhjärta med bakad broccoli och hallon
Nästa rätt på menyn blev också en av mina favoriter för kvällen: bakad purjolök med torkat oxhjärta, björnbär och lättvispad grädde. Ovanligt med vispad grädde till mat, men ack så trevligt.
Bakad purjolök med torkat oxhjärta, björnbär och vispad grädde
Nummer 4 var också... annorlunda. I positiv bemärkelse! Ett halvt mindre bakat kålhuvud, comtéost och ett stekt ägg. Bakad hel kål fick jag senast hos Dinner by Heston Blumenthal, några veckor tidigare. Ny trend?
Kål, comtéost, ägg
Dags för dessert kunde vi välja mellan antingen ost (comté) eller en sockerkaka med rom och vispad grädde. Då vi hade svårt att välja erbjuds vi helt sonika att ta dela varsin av dem. Mycket bra val. Osten var fantastisk och rom-sockerkakan en trevlig bekantskap.
Comté
Sockerkaka, rom, vispad grädde
Till desserterna blev vi rekommenderade ett Macvin blanc, ett franskt sött dessertvin. En ny men definitivt återkommande bekantskap.
Macvin Blanc
Interiör (med torkat kött hängande i taket)
Tryne till Knorr är en annorlunda, men mycket trevlig och gemytlig restaurang. Maten är onekligen lagad med mycket kärlek, och det känns nästan som att du är hemma hos en god vän. Inredningen är bohemisk och enkel, men charmig. Hit återkommer jag gärna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar