söndag 22 september 2013

美中美拉面馆 - Nudelhaket i grannkvarteret i ShanghaiTyp av måltid: Lunch, middag, nattmat etc.
Plats: Shanghai, Kina
Datum: Flertalet besök i juni 2012 och mars/april 2013
Mat: 7,0 av 10
Prisvärdhet: 10 av 10
Bäst: De färska nudlarna, priset och de glada leendena.
Nota: 6 Yuan (ca 7 SEK)

Guide Michelin: -
The World's 50 best by San Pellegrino: -
Övrig ranking/rekommendation: -
Webbsida: -

Min vän - PR-gurun, allvetaren och baconbloggaren - Erik skrev ett blogginlägg att jag endast äter och skriver om den absolut bästa maten på de absolut bästa restaurangerna. Härmed tänkte jag visa min gamle vän att så inte behöver vara fallet. Låt mig presentera en favorit i Shanghai: Nudelhaket vid korsningen Yangping Road/Kangding Road.
Exteriör
Jag har tillbringat cirka 4 veckor vid två tillfällen under 2012 och 2013 i Shanghai, då min vän Richard flyttade dit tidigt 2012. När jag var där första gången 2012 utforskade jag stan på egen hand de första dagarna. Jag gick ut för att köpa mig en lunch första dagen och tog tjuren vid hornen och provade något riktigt lokalt. Richard bor inte i något särskilt expatområde, utan snarare ett vanligt kvarter i Shanghai, varpå möjligheterna att dinera lokalt var flera. Alla de typiska kinesiska matställena hade dock det gemensamt att någon som helst kunskap i engelska bland personalen eller menyer på språket existerade ej. Jag gick in på det lilla nudelhaket där en yngre kille stod vid ett stort kärl och kokade nudlar vid det stora öppna fönstret. Väl inne satt två yngre killar och bankade med kötthammare på något slags kött medan en annan knådade deg som skulle bli nudlar i kärlet bredvid.
Köttbankning
En medelålders kvinna försökte kommunicera med mig men vi lyckades föga att prata. Så jag pekade glatt på en skål med nudlar som en lokal man satt och åt av vid ett av de spartanska stålborden. Jag tog fram ett antal mynt ur fickan och kvinnan tog 6 stycken av dem. Måltiden skulle således kosta 6 yuan, cirka 7 svenska kronor. Jag fick helt färska nudlar, med en hel del koriander och något kött av okänt slag, som var skivat i tunna bitar och kokt. Fantastiskt enkelt men ändå väldigt gott. Jag tog med mig maten hem och läste FT.
Lunch
När jag besökte Shanghai och Richard för andra gången i mars 2013, följde C med. Jag ville förstås introducera henne för nudelhaket med den okända köttråvaran. Allt såg likadant ut som ett år tidigare, men den svårtolkade menyn på väggen.
Menyn på väggen i bakgrunden.
Så vi tog en lunch där, inkl. en Pepsi (med sugrör, det var viktigt enligt kinesen som serverade). Ljudnivån var hög: det skrattades, rapades och snackades. Ett härligt kaos. Kalaset gick på 20 SEK. Och även C gillade maten.Nudelhaket på hörnet har blivit en riktigt Shanghaifavorit som jag besökt till lunch, middag och på vägen hem från nattklubben M1NT, kl 05:30 på morgonen. Det fina är att de har öppet 24 timmar om dygnet, alltid med färska nudlar. Jag vet dock fortfarande inte vad det är för kött jag ätit där. Men det spelar mindre roll.

1 kommentar:

  1. Junne! Vad kul att du äntligen startat blogg! Sådana här små hak kan vara nog så trevliga. Ibland har man tur. Och ibland har man mindre tur, som vissa högst lokala hak vi besökte tillsammans med Lena i Macao. På ett ställe kom till och med personalen ut för att titta på när Olof åt något (ännu idag) oidentifierat från menyn. Men han överlevde ju, som synes. ;-) Kram på dig!

    SvaraRadera