lördag 26 oktober 2013

Gro - ny Stockholmsfavorit med fokus på närhet och tillgång


Typ av måltid: Middag
Plats: Stockholm, Sverige
Datum: 17 oktober 2013

Mat: 8,5 av 10
Service: 8,5 av 10
Prisvärt: 8,5 av 10
Bäst: Blomkål med gårdsägg & eldad lök samt paradisäppeldesserten
Total nota: 2 700 kr för 4 personer (4-rätters meny inkl vin)
Guide Michelin: -
The World's 50 best by San Pellegrino: -
Övrig utmärkelse/rekommendation: Nyöppnat
Webbsida: http://www.grorestaurang.se

På en, för en bättre restaurang, ovanlig adress i Stockholm (St Eriksgatan i Vasastan, precis vid St Eriksbron över till Kungsholmen) huserar sedan i somras Gro. Jag hörde tidigt om Gro som en restaurang som jobbar mycket med grönt och vad som finns tillgängligt. Till en början hade de bara öppet på lunchtid under veckodagarna. Omöjligt för mig att prova med andra ord. Men så för några veckor sedan började de även med kvällsöppet. På torsdagar. Detta på grund av utskänkningstillstånd, berättade Magnus Villnow, en av ägarna och kockarna bakom Gro.

Restaurang Gro är väldigt liten, med uppskattningsvis 20-25 sittplatser. I mitten  förbereds all mat av de två kockarna, som också serverar. Ingen annan personal. Det hela blir således väldigt personligt, annorlunda och trevligt.
Öppet kök
På torsdagskvällarna finns det endast en fast meny om 4 rätter (en med kött och en vegetarisk). Det är hur som helst grönsaker, frukt och bär som spelar en central roll i bägge menyerna. Menyn sitter på väggen.
Meny
Innan maten får vi lite bröd med gott smör och en appertizer - ett tunt knäckebröd med bl.a. kantareller och en god puré. En mycket god start!
Bröd
Appertizer
Till maten valde vi att gå för ett vin, även att det fanns en vinmatchning. Vi blev rekommenderade en trevlig fransman från Roussilion vid namn l'Original. Ett mycket välbalanserat och trevligt vin. Naturligt dessutom. Som kuriosa får vi veta att producenten kompis målat etiketten, då han brukar ta hjälp av vänner vid produktionen. Det är inte någon stor skala det handlar om...
Vin
Dags för första rätten av fyra. In kommer Magnus med en spännande kreation av blomkål, gårdsägg, eldad lök (ja, de har eldat den!) med fläderbär, puffat dinkel och lökvinägrett. Naturligt välkomponerade smaker där var och en av smakerna och ingredienserna får utrymma att visa upp sig. Härliga konsistensskillnader dessutom mellan purén på blomkål och puffat dinkel och fläderbär. En mycket bra första rätt!
Blomkål, gårdsägg, eldad lök
Dags för nästa. In kommer gotländska rödbetor med en ostronemulsion och rödkål. Jag gillar rödbetor. Särskilt när de är bakta till en perfekt konsistens, vilket var fallet här. Återigen en bra rätt, men första rätten var i mina ögon aningen vassare. Spännande med ostronemulsionen - små creme fraiche-liknande vita klickar med ostronsmak.  
Rödbetor, ostronemulsion och rödkål
Dags för kvällens tredje rätt och nu den första och enda innehållande kött. Vi blev presenterade jordärtskocka, purjolök, bakad fläsksida och chips. En puré på jordärtskocka, elegant gömd under purjolöken tillsammans med fläsksidan. Och över lite chips strödda. En spännande komposition och återigen väldigt naturliga och jordnära smaker. Inte för mycket, inte för lite. Lagom. Vi njöt och tyckte alla att även denna rätt höll hög klass. 
Jordärtskocka, purjolök, fläsksida och chips
Så till sist blev det dags för desserten. Denna bestod av punschmarinerade p
aradisäpplen, yoghurt, kavring och äppelis. En häftig dessert med olika konsistenser och smaker som alla harmoniserade varandra bra, men ändå bröt av. Spännande att prova små paradisäpplen och is, inte sorbet, av äpple. Dessutom var paradisäpplena marinerade i punsch. Gott!!
Paradisäpplen, yoghurt, kavring och äppelis
Sammanfattning: Gro är en mycket kompetent restaurang som fokuserar på det gröna och vad de har tillgängligt för tillfället. De två kockarna har bägge meriterande bakgrunder, men är samtidigt väldigt jordnära och trevliga. Det är kul att maten läggs upp i det öppna köket och jag gillar verkligen att restaurangen är så liten. Servicen var fantastiskt personlig och rak. Maten höll alltigenom mycket hög kvalitet. Mina två favoriter denna kväll var första rätten med blomkål, gårdsägg och eldad lök samt efterrätten med paradisäpplen och äppelis. Bägge av mycket hög klass! Jag funderade efteråt om det var tvunget att vara någon form av puré i alla rätterna. Å andra sidan passade denna konsistens väldigt bra till de presenterade rätterna. Vinet var fantastiskt gott och vi var alla mycket nöjda. 

Gro är en restaurang jag kommer rekommendera till andra. Det är en fantastiskt prisvärd restaurang med personlig service. Jag hoppas innerligt att kvällsöppettiderna framöver kommer inkludera mer än torsdagar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar