söndag 6 oktober 2013

Thorskogs slott - underbar lantlig miljö och ett ambitiöst kök

Typ av måltid: Middag
Plats: Västerlanda, Sverige
Datum: 1 oktober 2013

Mat: 8,0 av 10
Service: 8,0 av 10
Prisvärt: -
Bäst: Hjorten, tegelosten, äppelsorbeten och frukosten

Guide Michelin: -
The World's 50 best by San Pellegrino: -
Övrig ranking/rekommendation: 21/25 i DI Weekend 2010. Congrex utmärkelse för bästa totalupplevelse konferens (hela Sverige). Silverkrog i Sveriges Bästa Bord.
Webbsida: http://www.thorskogsslott.se

I Västra götaland, 30 minuter nordöst om Göteborg ligger det idylliska Thorskogs slott, i den lilla byn Västerlanda. Här övernattade jag och åt väldigt gott i början på oktober. Miljön är helt fantastisk och känslan av engelsk landsbygd är närvarande.

Låt oss börja med en miljöbild inifrån slottet. Vackert och genuint.
Slottsinteriör
Vi fick ett eget rum för middagen - fantastiskt dukat!
Middagsbord

Fin dukning

Middagen bestod av 4 rätter. Den första var "Havskräfta och tomat" - en hälleflundracarpaccio med citronstekt havskräfta, sockerbakade tomater, vit tomatgelé och lagrad hårdost. En god och lite annorlunda rätt. Carpaccio på hälleflundra var nytt för mig. Till detta Michelle Richardson Sauvignon blanc, från Marlborough New Zeeland. Ett bra och blommigt/fruktigt SB från down under.

Havskräfta och tomat
Kvällens andra rätt kallades "Hjort och blodpudding" - en utskuren, kryddrostad hjortsadel med björnbärssky, krust på blodpudding och en puré av rostade vita rotfrukter. Detta var en fantastiskt bra huvudrätt. Riktigt gott hjortkött med en pulvriserad blodpudding som strö över. Drycken var Castel del Montes Il Falcone Riserva, från Apulien. Ett härligt rödvin från en härlig region, där jag var på semester för ett år sedan.
Hjort och blodpudding
Tredje rätten var ost. En riktigt god sådan! Från Almnäs tegelbruk i Hjo kommer en hård dessertost med en härligt lagrad och riklig smak. Denna är i mina ögon i klass med vissa italienare! På Almnäs hemsida skrivs:

Almnäs Tegel 
En hårdpressad dessertost inspirerad av det handslagna tegel som tillverkades vid Almnäs Bruk från 1700-talet och framåt. När osten mognar får den en tegelröd färg och på ytan finns små barnafötter inpräglade. Motivet är hämtat från gamla tegelstenar funna på huvudbyggnadens vind. Barnafoten var ett varumärke för Almnäs Bruk som stämplades in i sidan på varje tegelsten som tillverkades vid bruket ända fram till 1975.

Till denna rätt fick i ett fantastiskt Recioto della Valpolicella (dessertvinet från Amaroneproducenterna) från Cesari. Osten serverades med inkokta plommon, sauternes samt nötter. En mycket, mycket god osträtt. Jag tänker besöka Hjo och Almnäs nästa gång jag är i Småland!
Ost och plommon
Sist ut var desserten "Äpple och lönnsirap". En äppelsorbet och äppelmazarin med lönnsirap, friterad rosmarin samt en chokladfondant. En oerhört läcker dessert med en delikat och syrlig äppelsorbet. Höga betyg! Till detta en riktigt god Gewurztraminer från Trimbach, från Alsace.

Thorskog serverar väldigt god och vällagad mat. Det är en fantastisk kvalitet för att vara ett konferensställe och servisen är mycket duktig och uppmärksam. Miljön är magisk och slottet är vackert.

Dagen efter vaknade jag upp till dimma och en otroligt bra frukostbuffé. Jag vill sticka ut hakan och säga att det var en av de tre bästa frukostarna jag ätit någonsin i Sverige! Hit vill jag komma tillbaka (det finns ett fantastiskt löpspår också). Färska croissanter från den lokala bagaren, färskpressade juicer, egeninlagd sill, goda charkuterier, perfekt stekt bacon och superbra scrambled eggs etc etc...
Morgondimma på Thorskog slott
Middagsrummet dagen efter, med en fantastisk dimma utanför
Frukost
Frukost
Frukost
Del av frukost


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar